Zo ging de Nieuwkoopse burgemeester tot nu toe om met de coronacrisis

burgemeester robbert-jan van duijn

© Robbert-Jan van Duijn

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat Nederland – en dus ook Nieuwkoop – in de ban is van het coronavirus. Met diverse corona-maatregelen wordt het er vaak niet gezelliger op: voor inwoners, ondernemers, jongeren en ouderen. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn, die nog geen week geleden stilstond bij zijn eerste honderd dagen als burgervader van NIeuwkoop, heeft opvallend veel ondernomen tijdens deze crisis. De Nieuwkoper blikt tussentijds terug op de bijzondere momenten en acties van Robbert-Jan van Duijn.

Op 12 maart liet Van Duijn voor het eerst van zich horen omtrent corona: hij wenste de eerste coronapatiënten van Nieuwkoop beterschap en het gezin privacy. Vier dagen later schreef de burgemeester van Nieuwkoop een brief aan de inwoners. In de brief – die op social media verscheen – stak de burgemeester de inwoners van de gemeente Nieuwkoop een hart onder de riem en liet hij weten dat zijn gedachten uitgingen naar degenen die ziek zijn geworden door het virus.

Op 18 maart schreef Robbert-Jan opnieuw een brief, ditmaal aan kinderen in de gemeente Nieuwkoop. In Jip en Janneke taal legde hij uit wat voor impact het coronavirus heeft op de gemeente en waarom het zou belangrijk is om de corona-maatregelen na te leven.

24 maart vond de burgervader het opnieuw tijd voor een brief. Hierin ging hij in op de aanscherpingen van de corona-maatregelen, die ook van toepassing waren op de gemeente Nieuwkoop. Zo schreef hij: “Met de nieuwe maatregelen heb ik, als burgemeester, meer mogelijkheden om ook echt te gaan handhaven, maar ik hoop dat ik met jullie af kan spreken dat we het niet zo ver laten komen”.

Later in de maand – op 28 maart – deelde Robbert-Jan de boodschap dat hij blij was dat het goed ging met een Nieuwkoper die positief testte op corona. Hij nam zelfs telefonisch contact op met desbetreffende inwoner, die van zijn kant liet weten zelfs alweer een beetje te sporten.

ZIE OOK:

Café ’t Woutje: “Het heeft allemaal lang genoeg geduurd”

Ook in april kwam de burgemeester regelmatig om de hoek kijken: zo schreef hij op 1 april kaartjes voor ouderen in Nieuwkoop. Hij sprak over ‘een klein gebaar voor een beetje licht in donkere tijden’. Later die maand, op 26 april, verscheen er opnieuw een brief: hij liet daarin weten mee te leven met Nieuwkopers en een warm gevoel te krijgen van initiatieven van inwoners.

De lintjesregen kon vanwege de coronacrisis niet persoonlijk plaatsvinden. Voor de burgemeester geen reden om zich hierbij neer te leggen: hij belde inwoners persoonlijk op. Onlangs, op Koningsdag, bracht Van Duijn een bloemetje, onder andere bij ouderen in Zevenhoven.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?