Aalscholvers met broedvlekken. ©John Pietersen

Het is weer stil. Ondanks het verbod klonk het gedonder van het vuurwerk. Maar het is weer verstomd. We hebben een nieuw jaar voor de boeg met nieuwe kansen en uitdagingen. Nog altijd voert het Coronavirus de boventoon. Dat zal voorlopig ook zo blijven.

Het jaar is nog maar een paar dagen oud. De aalscholvers dragen hun karakteristieke witte broedvlekken, de blauwe reigers zoeken hun nesten op. Alles voor een nieuw seizoen met nakomelingen. Sommige dieren zijn elkaar voor altijd trouw, zoals misschien iets minder bekend, de kauwen. De altijd verliefde otter houdt er een ander kortstondig liefdesleven op na. Zo komt hij tijdens zijn zoektochten naar liefde voor grote gevaren te staan, hetgeen mij de nodige kopzorgen oplevert. Ze gaven ons prachtige jongen op de plas.

Vol vertrouwen gingen we allemaal afgelopen jaar op pad. Er waren vele hindernissen. Soms niet makkelijk, maar alles werd – hoe moeizaam soms ook – overwonnen. Het liep af en toe totaal anders, maar de basis van het samen zijn, fundament van de toekomst, bleef. Je hoeft niet te trouwen om elkaar te vertrouwen. Dit kan in iedere samenstelling. Met elkaar vertrouwen… hoe mooi is dat?  

We gaan verder, vol goede moed en een brede lach rond de mond. Met vertrouwen in het komende jaar en dat alles uiteindelijk goed gaat komen, wens ik iedereen een groen, mooi maar vooral een gezond 2022!

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Kerstmis