Bijna iedereen heeft er inmiddels mee te maken gehad. Een COVID-besmetting bij jezelf of je naaste familie. Daar komen zaken bij als quarantaine, afstand houden en het mondkapje. Allemaal heel vervelend. Nu zul je zeggen, een boswachter is geen arts, vanwaar dit onderwerp? Deze boswachter komt steeds vaker mondkapjes tegen op plaatsen waar ze niet thuis horen. In de natuur.

De plek waar we met z’n allen zo graag komen sinds de eerste lockdown. Massaal trekken we de natuur in om te genieten van alles wat het ons te bieden heeft. Dat is helemaal goed. Wat minder goed is dat we er van alles achterlaten aan afval, waaronder het mondkapje. Merkwaardig toch dat op een plek waar je het niet hoeft te dragen je ze wel in groten getale kunt vinden. Ik begrijp heus wel dat er eentje uit je jaszak kan ontsnappen, maar als ik er eentje opgehangen in een boom vind, zal ik maar niet zeggen wat ik denk.

Het mondkapje heeft de twijfelachtige eer om ruim binnengekomen te zijn in de top tien van meest gevonden voorwerpen in de natuur. Vrijwilligers zijn er wekelijks druk mee om al dat afval van en voor een ander op te ruimen. Bizar toch?  Buiten het feit dat deze zwerfkapjes het landschap er niet echt mooier op maken, zijn ze nog erg schadelijk ook. Microplastics dragen bij aan de plastic soep, de elementen uit de vochtwerende laag komen in organismen waar ze niet horen.

Het probleem laat zich heel gemakkelijk oplossen. Neem ze gewoon mee naar huis en gooi ze daar weg. Hoe eenvoudig kan het zijn? Dat geldt eigenlijk voor alle afval. Als je in staat bent om het mee te brengen ,moet het toch ook te doen zijn om het mee terug te nemen? Lijkt me wel. Als we allemaal een beetje opletten en zorg dragen voor onze mooie en kwetsbare omgeving komt ook het verhaal van het zwerfkapje tot een goed einde.

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Vertrouwen