Winnares van de zesde trekking Sandra Houdijk met haar prijzen. ©Slootkunst

De expositie ‘Slootkunst – Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ is nog altijd te bezoeken. En nog elke week is er een trekking in de loterij waarbij een deelnemer cadeaubonnen wint. De winnaar van de zesde trekking is Sandra Houdijk met haar paneel ‘Het bruine goud van Nieuwkoop’. 

Sandra Houdijk heeft 100 euro aan cadeaubonnen gewonnen die zij bij lokale ondernemers kan besteden. De kunstenares koos voor het bruine goud, omdat Nieuwkoop bekend staat om zijn turf. “Normaal is zoiets schilderen niet mijn ding, ik maak vooral portretten en gezichten, maar ik wilde in het thema ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ blijven”, vertelt de winnares. “Het was nog een heel gevecht om dit goed op het doek te krijgen.” Omdat het kunstwerk een half jaar buiten moest staan, gebruikte zij een laag epoxy. Dit zorgt dat het paneel glimt.

Turfwinning

In de moerassige veengebieden hadden de afgestorven planten na honderden jaren een metersdikke veenlaag gevormd, deze kon men wegsteken of opbaggeren om het vervolgens te drogen te leggen op legakkers. Deze gestoken turf werd met een platte kruiwagen vervoerd naar schepen die het vervolgens naar de gebruikers brachten. Van de turf konden de Nieuwkopers leven, vandaar de naam ‘het bruine goud’. 

Volop in bloei

“Juist nu is het leuk om een rondje te lopen langs deze geweldige expositie met 150 kunstwerken, omdat de bloemen volop in bloei staan op de bouwkavel van het gesloopte Koetshuis”, vertelt Yolanda Ahles van de Slootkunst-organisatie. “In het bijenveld is ook een ‘bij’ uitzichtpunt gemaakt. Na 1 oktober worden de kunstwerken en de bouwwerken, waaronder ook de foto’s en het uitzichtpunt bij de BB for Bees, weggehaald.”