Foto door: ©Mathilde Dusol

DUBAI – Wheeler Jetze Plat heeft in de marathon van Dubai het Nederlands record op die afstand met bijna vier minuten verbeterd. Het oude record in zijn handicapklasse stond sinds 1992 op naam van Iwan van Breemen. Plat, veelvoudig wereldkampioen in het handbiken en paratriatlon, finishte na 1 uur, 24 minuten en 28 seconden.
Van Breemen reed zijn recordtijd in de T54-handicapklasse (1.28:04) zo’n twee weken voor Plats eerste verjaardag in het Luxemburgse Schengen. Bijna 31 jaar later snelde Plat in de Verenigde Arabische Emiraten naar een tijd die 3 minuten en 36 seconden sneller was. Met die tijd hoefde de man uit Vrouwenakker in Dubai alleen Marcel Hug voor zich te laten. De Zwitser heeft in zijn carrière al 21 grote marathons op zijn naam geschreven. 

Nieuwe prikkel

Plat is in het handbiken en in de paratriatlon al jaren toonaangevend. Na de Paralympische Spelen van 2021 gaf hij aan een “nieuwe prikkel” nodig te hebben en hij vond die in de atletiek. Als wheeler (rolstoelatleet, red.) verbeterde hij zijn techniek en liet hij vorig jaar al zien met de besten mee te kunnen in de marathons van Berlijn, Londen en New York. Ook dit jaar staat er een aantal marathons op het programma van de Zuid-Hollander. In april is de marathon van Boston zijn volgende wedstrijd over de klassieke afstand.