Handbiker Jetze Plat met zijn Jaap Eden. ©Facebook Jetze Plat

Handbiker Jetze Plat uit Vrouwenakker is woensdagavond tijdens het Sportgala uitgeroepen tot Paralympisch sporter van 2020/2021.

Jetze laat op zijn Facebookpagina weten: “Een enorme eer om de ‘Jaap Eden Paralympisch sporter van het jaar 2020/2021’ in ontvangst te mogen nemen!” Ook blikt hij nog even terug op de prestaties van TeamNL op de Olympische Spelen: “Bizar veel mooie sportprestaties behaald door @teamnlinsta waar veel atleten deze prijs verdiend hadden. Dank aan de vakjury en A-status sporters voor het gunnen van mijn derde Jaap Eden.”

“Jetze Plaat staat al jaren synoniem voor de absolute top” – Jury Sportgala

Het NOC*NSF kroonde Jetze Plat tot winnaar met het volgende juryrapport: “Jetze Plat (30) staat al jaren synoniem voor de absolute top bij parawielrennen en paratriatlon. In 2021 won hij bij de wereldkampioenschappen parawielrennen voor de vierde keer, zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Tevens werd hij opnieuw Europees- en wereldkampioen paratriatlon. Maar zijn ‘finest hours’ beleefde Plat ongetwijfeld bij de Paralympische Spelen in Tokio. Daar prolongeerde hij zijn titel op de paratriatlon, maar veroverde ook het goud bij het parawielrennen op de onderdelen wegwedstrijd en tijdrit.” (bron: https://nocnsf.nl/sportgala-2021)