VVD Nieuwkoop over verordening woonfonds: ‘Dit voorstel schiet zijn doel voorbij’

vvd nieuwkoop veorderning woonfonfds kritiek

Beeld: Ter illustratie. © Pixabay

VVD Nieuwkoop was afgelopen raadsvergadering kritisch op het voorstel om het Woonfonds te vernieuwen. Volgens de politieke partij wordt de woningbouw ontmoedigd en is er geen sprake van maatwerk terwijl dat juist nodig is per dorp.

“Dit voorstel schiet zijn doel voorbij. Het bevordert de woningbouw in onze gemeente niet, integendeel”, is de mening van VVD-raadslid Paul Platen. VVD Nieuwkoop is in grote lijnen kritisch op drie punten van het Woonfonds. 

Ontmoediging woningbouw
Allereerst is de politieke partij van mening dat de woningbouw wordt ontmoedigd. De bouwer moet namelijk een groot bedrag afdragen aan het Woonfonds als deze geen sociale woningen bouwt. Er is sprake van een sociale woning bij een huurprijs van zo’n € 737- of een koopprijs onder de € 200.000. 

“Het gaat in bepaalde gevallen om tienduizenden Euro’s per woning en soms om een veelvoud daarvan. Vanaf 12 woningen is het zelfs verplicht om sociale woningen te bouwen, anders werkt de gemeente niet mee aan het bouwproject’, aldus VVD Nieuwkoop.

ZIE OOK

VVD: ‘Snellere verbinding van N231 naar N201 belangrijk voor Nieuwkoop’

Eenheidsworst
Het tweede punt waar VVD Nieuwkoop haar kritiek op uit is dat er bij het nieuwe Woonfonds sprake zou zijn van ‘eenheidsworst’, terwijl juist maatwerk noodzaak is. “Ieder dorp heeft zijn eigen identiteit en woningbehoefte. Juist door per dorp maatwerk te bieden, houd je rekening met het eigen karakter”, meldt Platen.

De politieke partij vergelijkt Nieuwkoop als het ‘strengste jongetje van de klas’. De regels van omliggende gemeente zouden soepeler zijn als het gaat om het percentage sociale woningbouw.

Twijfels
Tenslotte spreekt VVD Nieuwkoop haar twijfels uit over de rechtsgeldigheid van de regeling. Zo zet de Nieuwkoopse politieke partij een groot vraagteken bij of het effect van de regeling , een hoge afdracht door de bouwer van de woning, in verhouding staat met het doel, het bevorderen van de toegankelijkheid van de woningmarkt.

Aangenomen
Hoewel VVD Nieuwkoop zeer kritisch was op het voorstel om het Woonfonds te vernieuwen, stemde de coalitie met het voorstel in. Het nieuwe Woonfonds is aangenomen met 14 stemmen voor en 6 stemmen tegen. VVD Fractievoorzitter Tom de Kleer had het liever anders gezien: “Wij stemden donderdag tegen de actualisatie verordening woonfonds. Ook D66Nieuwkoop en SGP-CU stemden tegen. Daarmee was de oppositie unaniem. We hadden het zelf ongetwijfeld liever anders gezien”, aldus De Kleer op Twitter.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?