Annemieke van der Marel bij de voedselkast in haar voortuin aan de Kastanjelaan. ©Bianca de Lange

Sinds kort staat er in de Kastanjelaan in Nieuwkoop een voedselkastje. Het hoge houten kastje staat een beetje verscholen in de voortuin van initiatiefneemster Annemieke van der Marel. De jaloezieën voor het grote raam van Kastanjelaan 22 zitten dicht: “Zo heeft iedereen toch een beetje privacy.”

Annemieke heeft zelf ook een tijd in haar leven gekend waarbij ze de eindjes aan elkaar moest knopen. Zij weet dat er in Nederland veel armoede bestaat. Om iets voor de samenleving te betekenen en mensen met beperkte financiële middelen een steuntje in de rug te geven, begon ze een crowdfunding voor een voedselkastje. “Ook lokale ondernemers dragen bij, zo sponsort bakkerij De Kruijff eens per week een brood. Het voedselkastje is er echt met dank aan de hele gemeenschap.”

Houdbare producten

Met dank aan vele donaties van dorpsbewoners staat het kastje vol en is zelfs voorraad beschikbaar. “Het kastje is nu een week open, maar er zijn zeker al spullen uitgehaald. Er zat bijvoorbeeld ook honden- en kattenvoer in en dat is al opgehaald”. Behalve houdbare levensmiddelen staan er in het kastje hygiëneproducten, zoals deodorant en maandverband. Annemieke houdt de komende tijd in de gaten welke producten populair zijn. Deze zal ze delen op haar Facebookgroep ‘Voedselkastje Kastanjelaan’. Zo weten mensen die het kastje willen vullen waar voornamelijk behoefte aan is.

Voedselbank

Om ervoor te zorgen dat de doelgroep het kastje ook weet te vinden, heeft Annemieke contact opgenomen met de lokale voedselbank. “Zij zullen een briefje bij de voedselpakketten doen om mensen te wijzen op het voedselkastje. Zo weten zij van het bestaan af én dat er ook producten als tandpasta en deodorant in staan.”

In de Boomkamp in Nieuwkoop staat al een voedselkastje van andere initiatiefnemers, ook is er contact met iemand in Noorden die het plan heeft om een kastje te plaatsen.

Producten welkom

Heb je nog producten staan die je niet gebruikt of is het mogelijk om tijdens de wekelijkse boodschappen een extra tube tandpasta te kopen, deze producten zijn welkom in het voedselkastje.

ZIE OOK:
Ook Kastanjelaan krijgt voedselkastje