Met het hijsen van de Oekraïense vlag laat gemeente Nieuwkoop zien, begaan te zijn met het land in oorlog. ©Gemeente Nieuwkoop

Gemeente Nieuwkoop heeft zich in zeer korte tijd klaar gemaakt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Op meerdere locaties in de gemeente zijn tijdelijke opvangen gemaakt.

LEES OOK:
Gemeente Nieuwkoop richt eerste opvanglocatie in

De eerste opvanglocatie die gereed was, was het pand van de voormalige Grofsmederij Nieuwkoop B.V. aan het Zuideinde in Nieuwkoop. Hier werd in een dag, met hulp van vele inwoners, een opvang gerealiseerd voor twintig mensen. Ook in het oude Rabobank-kantoor op het Kennedyplein in Nieuwkoop zijn vluchtelingen opgevangen. Verder is in Langeraar, op de bovenverdieping van Partycentum Parola, een ruimte gevonden. En ook in Nieuwveen wordt opvang gerealiseerd in de voormalige peuterspeelruimte in De Ringkant aan de Hazeweg. “Verder zijn er nog locaties in onderzoek. Het moet er voldoende veilig zijn, al is het maar tijdelijk”, staat in Nieuwkoop Nieuws deze week.

Nieuwkoop helpt

De gemeente is geroerd door de vele inwoners die begaan zijn met het lot van de Oekraïense vluchtelingen. Ze leveren spullen aan, houden inzamelingsacties of stellen een ruimte beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. “Via het e-mailadres nieuwkopers@nieuwkoop.nl hebben we een ongelofelijk groot aanbod gekregen. Alleen als we er gebruik van willen maken, nemen we contact met de aanbieder op. Er is namelijk onvoldoende capaciteit om alles te kunnen verwerken.”

Meer informatie over de opvang en over hoe je kunt helpen, vind je op www.nieuwkoop.nl/nieuwkoophelpt.