VIDEO Jan Terlouw bekijkt Slootkunst expositie en onthult Toekomststoel

Gelukkig vindt hij, zo zegt hij zelf, regen niet erg. Wel wordt hij in een poncho geholpen voor hij op een duofiets stapt om langs de Slootkunst-kunstwerken naar de Toekomststoel te fietsen. Jan Terlouw was gisteren in Nieuwkoop om de Toekomststoel te onthullen. De expositie ‘Slootkunst – Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ heeft een duidelijke link met Terlouws initiatief. Hij reed dan ook op de duofiets langs de Slootkunstwerken naar de grote houten stoel op het Zuideinde.

In zijn toespraak sprak Jan Terlouw over de turfstekers die 750 jaar geleden het veen afgroeven waardoor de Nieuwkoopse Plassen zijn ontstaan. Over het feit dat wij al honderden jaren grondstoffen en brandstoffen gebruiken die de aarde ons gegeven hebben en nog steeds geven, maar dat dit met zo’n tempo gaat dat het lijkt of de toekomst vergeten wordt.

De Toekomststoel pleit voor een duurzame wereld en vraagt rechtvaardige keuzes te maken voor toekomstige generaties. “Schuif een stoel aan in raadsvergaderingen, bij vergaderingen met ondernemers, bij alle overleggen, om zo de toekomst een stem te geven.”

Onder de indruk

Terlouw, 89 inmiddels, was onder de indruk van de vele kunstwerken in de Ringsloot die meedoen aan de Slootkunst-expostie. Ik zal Nieuwkoop niet gauw vergeten; waar staan er nou 130 kunstwerken in de sloot?” zei hij gisteren na terugkomst in De Rank, vlak voordat hij huiswaarts keerde, op 1,5 uur rijden. 

De Slootkunst-expositie blijft tot en met 1 oktober te bezoeken. Tot 31 mei kan een speurtocht langs ‘Slootkunst – Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ gelopen worden, gemaakt door Stichting GoedeDoelenDag Nieuwkoop.  

Kijk voor meer info over de expositie én over de speurtocht op Nieuwkoop750.nl.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?