Smederijtocht petgaten en legakkers ©Martin Stevens

Op donderdag 11 mei is er om 13:00 uur een unieke smederijtocht op de Nieuwkoopse Plassen. Varend over de Nieuwkoopse Plassen ontdek je waar de turf vandaan komt, en aan land zie je de smid aan het werk! Deze tocht is een samenwerking tussen The Lake-Inn, het Smederijmuseum Nieuwkoop en Natuurmonumenten.

Smederij ambacht

De eerste smederijen in Nieuwkoop dateren uit de 14e eeuw als ambacht aan huis. Doordat er veel vraag was naar smeedwerk voor de veenderij, de landbouw en de bouw, werden de smederijen belangrijk voor de economie van Nieuwkoop. In de 18e en 19e eeuw kwam dit tot een hoogtepunt: ruim 200 knechten waren aan het werk en sommigen smederijen verdienden wel 50.000 gulden per jaar.

Gereedschap voor turfwinning  

De smid was onmisbaar voor de turfwinning. De smederij was destijds de enige plek met de juiste materialen en kennis in huis om gereedschap voor de turfwinning te maken. Met behulp van vuur, aangeblazen door een blaasgalg, werden metalen flink verwarmd zodat het vervormbaar werd. Vervolgens werd het in precies de juiste vorm geslagen of werden er andere technieken toegepast zoals lassen, splijten, buigen, wellen, om het gereedschap verder te vormen. Goed gereedschap was essentieel voor turftrekken en turfsteken. 

Hoe ziet de excursie eruit?

De smederijtocht gaat van start op fluisterboot Blauwjantje van Natuurmonumenten. Beleef de geuren en kleuren van het voorjaar op de Nieuwkoopse Plassen. Laat je meenemen in de geschiedenis van turf, petgaten en legakkers terwijl de boot naar de Zuidplas koerst. De vrijwillige boswachters nemen je direct terug mee in de tijd. Eenmaal aangekomen op de Zuidplas, leggen we de boot aan. De ene helft van de groep gaat naar het Smederijmuseum, dat zich in één van de laatst overgebleven huissmederijen van Nieuwkoop heeft gevestigd. Hier stookt de smid het vuur hoog op en laat hij zien hoe vroeger het gereedschap voor de productie van turf werd gemaakt. De andere helft van de groep kan even rustig genieten van een kop koffie/thee en appeltaart bij de Lake Inn (bij prijs inbegrepen). Vervolgens wisselen de groepen om. Daarna stappen we weer samen de boot op en sluiten we de tocht af bij de opstaplocatie.

Kaartjes voor deze tocht koop je via www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop