Stefanie (22) opent Bed & Breakfast in Nieuwkoop

22 Jaar is ze pas, Stefanie Peijnenburg. Op 1 februari opent zij Bed & Breakfast Het Groene Hart aan de Nieuwkoopse Plassen in Nieuwkoop. Met vier ruime – twee 2-persoons en twee 4-persoons – kamers met elk een eigen badkamer en een balkon, én een complete keuken met ontbijtruimte. “Ik ben er heel trots op dat we dit met elkaar bereikt hebben.”

Het was haar vader Antonio die jaren geleden gekscherend zei dat ze van het witte huis naast hun woning een bed & breakfast moesten maken. “Ik dacht, die heeft altijd duizend ideeën. Ik liet het maar even”, vertelt Stefanie. “Maar hij zag het helemaal voor zich. ‘Je zusje Michelle neemt onze dierenwinkel (Rijnbeek Dierenspeciaalzaak, red.) over. Dan krijg jij een bed en breakfast’, zei hij.”

Stefanie heeft er best even over moeten nadenken. “Ik wist niet of ik het wel wilde en kon. Het zou enorm veel tijd gaan kosten. Maar hij was zo zeker van zijn zaak.”

High tea’s en ontbijtjes

Stefanie had wel gemerkt dat ze het mensen graag naar de zin maakt. “Ik werkte pas een half jaar bij een baas, maar moest weg omdat corona het bedrijf zwaar trof. Ik wist dat ik niet binnen een week een nieuwe baan zou vinden. Daarom bedacht ik om via Facebook een high tea aan te bieden met Pasen. Ik kreeg direct honderd aanmeldingen. Met Moederdag koos ik voor een ontbijt wat 140 bestellingen opleverde en met Vaderdag deed ik een high beer. Koken voor veertig man met kerst had ik al eens voor elkaar gekregen, maar ik merkte dat ik dus ook deze grote aantallen aan kon.” Inmiddels werkt Stefanie sinds anderhalf jaar bij Bakker de Kruijf in Ter Aar. Zij blijft hier voorlopig werken.

Terug naar het witte huis aan de Dorpsstraat 167. Vader Antonio zag kansen in het krot. “Het was tot ongeveer twintig jaar geleden bewoond geweest door familieleden van mijn moeder. Inmiddels stond het op instorten. We konden het huis kopen. Binnen een dag was het plat en konden we starten met een volledig nieuw pand. Vanaf dat moment wist ik, Ik kan dit niet weigeren. Dit is zo’n gave mogelijkheid.”

Milieubewust

Moeder Miranda Rijnbeek werd chef schilder, vader Antonio was aannemer, bouwer, adviseur van de architect en chef milieu tegelijk. “Hij zit bovenop het milieu. Op het dak moesten zonnepanelen komen, in de keuken staat een Hydraloop, die vangt het douchewater op, zuivert dit en spoelt er de wc’s mee door. In alle ruimtes hebben we triple glas, de douchekoppen zijn waterbesparend, alles is goed geïsoleerd en er is vloerverwarming aangelegd.”

Stefanie deed allerhande klusjes. Een verrassing was het toen ze behang aan het krabben was en erachter krantenpagina’s aantrof uit 1956. “Naast dat dat papier er enorm gaaf uitzag, rekende ik uit hoe oud de kranten waren. Ze waren van 64 jaar geleden. Aangezien 64 mijn hele leven al steeds terugkomt, wist ik op dat moment echt zeker ‘Het pad dat ik nu gekozen heb, is de juiste.’” Een deel van de krantenknipsels heeft zij ingelijst en in de keuken aan de muur gehangen.

Naast manusje van alles was Stefanie chef aankleding. “Ik kon echt niet wachten tot het zover was dat ik de kamers en de keuken kon gaan inrichten. Ik mocht wel alvast spulletjes kopen. De keuken had ik thuis allang volledig naar mijn wens geschetst. Deze was zo specifiek dat de keukenverkoper dacht dat ik er een opleiding in had gehad. Hij is echt helemaal naar mijn zin geworden.”

Proefslapen

Komende weken komen kritische kennissen en familieleden proefslapen. “Verschillende doelgroepen van een jong gezin tot een alleenstaand iemand. Met hun feedback kunnen we de laatste puntjes op de i zetten. En dan hopen we vanaf 1 februari de eerste gasten te ontvangen.”

Boeken kan al op de website www.bbhetgroenehart.nl. En al noemt Stefanie het een droom die is uitgekomen, ze kijkt alweer vooruit. “Uiteindelijk zou ik ook graag lunch en diner erbij gaan doen. Ook voor mensen die niet komen slapen.”

Het is duidelijk, niet alleen de vader van deze ambitieuze jongedame heeft duizend ideeën.