Anneloes van Middelkoop van de gemeente, Joke van Boxtel (hurkend bij een fiets) en de geslaagde fietsexamenkandidaten. ©Ruud Mooy

Stichting Participatie Academie Nieuwkoop ondersteunt sinds 2015 statushouders, die zich in de gemeente Nieuwkoop vestigen, bij hun maatschappelijk integratieproces. Een onderdeel hiervan is dat de nieuwe inwoners leren fietsen en kennis opdoen van het rijwiel, inclusief E-bike.

Inge van Kampen en Joke van Boxtel zijn de drijvende krachten van stichting Participatie Academie Nieuwkoop. Inge is bestuurslid en Joke de organisator van de fietscursussen. Bij de cursussen wordt Joke ondersteund door taal- en techniekdocent Jan Roos, fietsdocent Jolanda van der Kooij en sportcoach Birgit Seher.

De gemeente Nieuwkoop telt ruim tweehonderd statushouders waarvan veertig de fietscursus met succes gevolgd hebben. Anneloes van Middelkoop van het Team Statushouders steunt het project namens de gemeente.

Laatste cursusdag

De groep deelnemers aan de meest recente fietscursus, die donderdag 24 februari naar het Techniekhuis in Nieuwkoop voor hun laatste cursusdag kwam, bestond uit een vrouw en een echtpaar uit Eritrea die minder dan twee jaar geleden in Nieuwkoop arriveerden. En een Marokkaanse die al dertig jaar in Nieuwkoop woont, maar nooit had leren fietsen. Ook zij slaagde.

Het weer, storm en regen, was eigenlijk totaal ongeschikt voor deze finale fietsopdracht, maar toch waagden de cursisten zich naar buiten waar gemeentefietsen klaarstonden. De Marokkaanse  was op eigen fiets gekomen waarmee zij haar vaardigheid over honderd meter demonstreerde. Daarna snel weer naar binnen. Daar gaf Fietsconsulent Jolanda van der Kooij uitleg en stelde met lichtbeelden vragen over voorrangssituaties. Die wisten de cursisten voldoende te beantwoorden.

Certificaat van bekwaamheid

Daarna ontvingen de vier cursisten van de meest recente opleiding hun certificaat van ‘bekwaamheid’ uit handen van Anneloes van Middelkoop, die van de gelegenheid gebruik maakte en lovende woorden over het doorzettingsvermogen van Joke van Boxtel en haar medeorganisatoren uitsprak.

Joke van Boxtel vertelt over de fietscursus: “De cursisten volgden van november tot vandaag, één keer per week in totaal tien trainingen. Drie keer werd dit onderbroken vanwege de coronaaatregelen. Tweemaal kregen zij van Jan Roos les over onderdelen van de fiets.” Joke sloot af met een dankwoord aan alle vrijwillige ondersteuners en aan Anneloes van Middelkoop.

Na afloop fietste de Marokkaans dame in de verkeerspraktijk, strijdend met de weergoden, naar huis. Zij maakte een sterke indruk en had duidelijk de controle over haar fiets. Verdiend geslaagd dus.