Wethouder Guus Elkhuizen is gastheer tijdens het bezoek van Sigrid Kaag van een boerderij in Nieuwkoop. ©Gemeente Nieuwkoop

Sigrid Kaag bracht maandag 12 april een bezoek aan Nieuwkoop. Wethouder Guus Elkhuizen verwelkomde de lijsttrekker van D66 en demissionair minister Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking op de boerderij van Bert Jan Verboom.

Sigrid Kaag kwam hiermee haar belofte na die zij deed toen Bert Jan Verboom haar uitdaagde tijdens het nationaal debat kort voor de Tweede Kamerverkiezingen. Verboom had haar namens de Nieuwkoopse Boeren uitgenodigd om op zijn boerderij in het Groene Hart te komen praten over het stikstof verlease-model van de Nieuwkoopse boeren. 

In het najaar van 2020 organiseerde wethouder Guus Elkhuizen namens de gemeente Nieuwkoop samen met LTO Noord een bijeenkomst om de initiatieven van deze boeren te lanceren. Kort daarna mocht een delegatie van de Nieuwkoopse boeren op het ministerie bij landbouwminister Carola Schouten zijn plannen toelichten.

Luisterend oor

Op 12 april was Kaag bij de boeren en omdat D66 zich hard maakt voor halvering van de veestapel vond wethouder Elkhuizen het sportief dat de bewindsvrouw er was. “Die inbreng en het ‘luisterend oor’ waardeer ik zeer”, zegt Elkhuizen. “Het geeft mij het gevoel dat wij met onze boeren en hun stikstof en ammoniak reductie plan, significante stappen kunnen zetten om stikstof en ammoniak te reduceren ten einde onze Europese N2000 instandhoudingsdoelen en circulaire landbouw te realiseren.”

Bron: Gemeente Nieuwkoop