Foto: Burgemeester Robbert-Jan van Duijn tijdens de sluiting © De Nieuwkoper

Vanavond is Robbert-Jan van Duijn officieel beëdigd tot burgemeester van Nieuwkoop. Van Duijn is met zijn 32-jarige leeftijd de jongste burgemeester van ons land, waardoor hij niet alleen de ambtsketting overgedragen kreeg, maar ook de symbolische rode lantaarn in ontvangst nam.

Het is zover: Nieuwkoop heeft een nieuwe burgemeester. Vanavond heeft loco burgemeester wethouder Guus Elkhuizen de ambtsketen overgedragen aan Robbert-Jan van Duijn. Joyce Vermue, burgemeester van het Brabantse Zundert, overhandigde de Rode Lantaarn, een troffee voor de jongste burgemeester van Nederland: zij is door de beëdiging van Van Duijn niet meer de jongste burgemeester van het land.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, was de centrale boodschap van de afsluitende toespraak van Robbert-Jan van Duijn. De quote, in het leven geroepen door Astrid Lindgren (schrijfster van Pippi Langkous), gebruikte de nieuwe burgemeester naar eigen zeggen steevast op vragen die hij kreeg als ‘zeker wel spannend om zo’n stap te maken?‘ of  ‘U bent zeker wel zenuwachtig he?‘. 

Lees ook: Dit is Robbert-Jan van Duijn, voorgedragen als nieuwe burgemeester van Nieuwkoop

Om een begin te maken om onderdeel te worden van de gemeenschap kwam Robbert-Jan met een interessant concept: drie mokken met daarop de tekst ‘Koffie met de burgemeester’. Deze mokken worden van inwoner op inwoner doorgegeven, waarmee inwoners Van Duijn kunnen uitnodigen voor een goed gesprek. Tijdens de openbare receptie heeft hij ze uitgedeeld aan drie inwoners.