Jop van der Pijl overhandigt een regenboogvlag aan leerlingenbegeleider Saskia van der Laan van het Ashram College. ©D66 Nieuwkoop

Het Ashram College in Nieuwkoop hangt dit jaar, voor de eerste keer, de regenboogvlag uit. Morgen is het Paarse Vrijdag, een actiedag waarop seksuele- en genderdiversiteit wordt gevierd. Lijsttrekker Jop van der Pijl van D66 Nieuwkoop had nog wel een regenboogvlag over. Vandaag overhandigde hij deze aan leerlingenbegeleider Saskia van der Laan.

Saskia van der Laan is blij met zijn initiatief: “Morgen kleurt de school paars. Studenten trekken paarse kleding aan, er worden vlaggetjes in de aula gehangen, er zijn regenboogtatoeages en schmink.” Sinds enige tijd is er een GSA-groep actief op het Ashram College. De GSA-groep bestaat uit leerlingen die zich inzetten voor de inclusiviteit op de school. “Er is een groeiende hoeveelheid enthousiasme en de leerlingen zijn ook echt mede-initiatiefnemer van alle leuke activiteiten morgen,” vertelt Van der Laan.

“Jezelf zijn”

Jop van der Pijl is blij met het positieve nieuws: “Een paar jaar geleden zat ik zelf op het Ashram. Ik kreeg niet altijd het gevoel dat het daar okay was om homoseksueel te zijn. Kinderen zijn op jonge leeftijd kwetsbaarder voor hun omgeving. Het is echt fantastisch dat de school op deze manier gaat uitdragen dat je jezelf mag zijn. Ik hoop dat leerlingen zich hierdoor veiliger en gesteund gaan voelen.”