De kantmarkering maken de randen en het verloop van het fietspad beter zichtbaar. Zoals hier tussen Ter Aar en Alphen. ©Zuid-Holland.nl

Provincie Zuid-Holland heeft op bijna tweehonderd kilometer fietspad buiten de bebouwde kom in de provincie duurzame kantmarkering aangebracht. Ook fietspaden in Nieuwkoop, Ter Aar en Papenveer kregen deze markering.

Kantmarkering vergroot, zeker in het donker of bij slecht weer, de veiligheid voor de fietser. Nu het steeds vroeger donker wordt, is dat extra prettig.

Steeds meer mensen pakken de fiets, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. En dat is positief. Het is dan wel van belang dat je veilig kunt fietsen, ook in het donker. Daarom heeft de provincie op bijna tweehonderd kilometer fietspad kantmarkering aangebracht, een grote klus waar zij bijna vier maanden aan werkte.

Veilige zone

Kantmarkering levert een bijdrage aan het voorkomen van fietsongevallen, zoals bermongevallen en botsingen met een trottoirband. Door kantmarkering zijn de randen van het fietspad beter zichtbaar, evenals het verloop van het fietspad. Hierdoor kunnen fietsers beter koers houden en blijven ze vaker in de ‘veilige zone’ van het fietspad rijden. Ook bij daglicht heeft kantmarkering meerwaarde voor (met name oudere) fietsers met een visuele beperking.

Duurzame markering

Als markeringsmateriaal is KoudSprayPlast toegepast. Dit is duurzaam markeringsmateriaal. De verf wordt op de weg gespoten waarna er glasparelmix overheen wordt gestrooid. Deze reageert op de verf, waardoor een sterke markering ontstaat met een langere levensduur dan de standaard markering. De glasparelmix zorgt ook voor de reflectie, waardoor de lijnen, met name als ze verlicht worden, goed zichtbaar zijn.

De kantmarkering is in gemeente Nieuwkoop aangebracht op onverlichte fietspaden tussen Leiden, Voorburg en Ter Aar; Uithoorn, Nieuwkoop en Papenveer én Ter Aar en Alphen aan den Rijn.

De komende jaren brengt de provincie op steeds meer fietspaden kantmarkering aan.

Bron: zuid-holland.nl