NSV‘46 uit Noorden viert 75-jarig jubileum

De leden (vanaf links) Willem Vork, Henk van der Peet en Arjan de Jong van het NSV’46 jubileumcomité. ©Grace Mooy-Broekens

Voetbalvereniging NSV’46 viert begin mei het heuglijke feit dat de club 75 jaar geleden opgericht werd. De Nieuwkoper sprak met enkele prominente leden van het jubileumcomité dat de feestelijkheden voorbereidt.

Het jubileumcomité bestaat uit totaal acht leden. De leden Henk van der Peet, Willem Vork en Arjan de Jong waar De Nieuwkoper mee spreekt, zijn langdurig lid, respectievelijk 50, 57 en 44 jaar. Dit actieve drietal is dus uitstekend in staat om de geschiedenis van de club te beschrijven én om vooruit te kijken naar de feestweek in mei.

“De katholieke voetbalclub NSV (Noordense Sport Vereniging) werd op 6 mei 1946 op initiatief van pastoor Buren opgericht. In 1961 veranderde na Koninklijke Goedkeuring de naam in RKNSV en in 1980 in NSV’46.”

Derde-/vierdeklasser

Begonnen als zondag voetbalvereniging in de afdeling Gouda promoveerde de club, na het kampioenschap in 1969,  naar de vierde klasse KNVB en in 1982 zelfs naar de derde klasse. “Sindsdien speelt ons standaardteam, door kampioenschappen (1991, 2015) en degradaties, wisselend in de derde en vierde klasse.”

In 2014 besloot de club op zaterdag te gaan voetballen. “Momenteel staat ons eerste elftal op de vierde plaats van de vierde klasse B zaterdag.” De huidige trainers zijn Robert Swart (senioren) en Arie van der Laan (jeugd).


Een prachtig doelpunt gemaakt door Michael van Koert, op terugleggen van Lars de Jong, in de wedstrijd tegen Zwammerdam op 13 april 2019:


“Na een wat minder ideaal onderkomen in de eerste jaren konden wij na veel inspanning in 1978 onze huidige locatie, sportpark De Koet, betrekken. Door zelfwerkzaamheid van de leden hebben wij in de loop der jaren een mooi clubhuis, drie velden, een trainingsveld en verlichting gerealiseerd. Bovendien is er een eigen clubblad.”


NSV’ 46 heeft ruim vierhonderd leden: circa 230 spelend en ook veel niet spelende leden die zich inzetten als vrijwilliger of donateur. Er zijn zeven seniorenteams, drie juniorenteams, zes pupillenteams en een recreatieteam.


Meer dan voetbal

Voetbal is de kernactiviteit van NSV’46, maar dat was in de loop der jaren en ook nu, niet de enige sport waarmee leden actief waren en zijn. Zo hebben dames een tijdje in clubverband gehandbald. En er wordt al vele jaren op vrijdag en in het weekend door meerdere groepjes aan conditietraining gedaan: Het trimploegje en Sport Overdag.

Begin 70-er jaren werd een vrouwenvoetbalafdeling opgericht. Op dit moment zijn nog twee vrouwenteams en een 30 plus vrouwenrecreatieteam actief.

NSV’46 ontplooit ook veel andere activiteiten voor de bewoners van Noorden, zoals kaartavonden, een feestweekend (juni), oud papier ophalen en het stelt zijn locatie beschikbaar voor algemeen belang, zoals voor griepprikken.

Typische dorpsclub

Met enige trots zeggen Van der Peet, De Jong en Vork: “Wij zijn een typische dorpsclub die een centrale maatschappelijk rol in de gemeenschap van Noorden vervult. Met onze kracht, gezelligheid, gastvrijheid  en saamhorigheid hopen we meer leden te werven. Daar is bij ons zeker ruimte voor. Wij zijn een recreatieve vereniging die ook zo goed mogelijk competitievoetbal wil spelen. Maar dat laatste willen wij niet door aanbod van geld aan spelers bereiken.”

Geld is niettemin belangrijk voor andere aspecten van het runnen van een voetbalclub. “Wij zijn dan ook zeer dankbaar voor de bijdragen van de vele sponsors. Zoals bouwbedrijf Vink en Veenman, dat 40 jaar onze hoofdsponsor was en dit jaar is opgevolgd door Carrosserie- en Trailerbouw Van der Peet. Maar onze vele tientallen andere ondersteuners zijn niet minder belangrijk.”

De jubileumcommissie hoopt dat de versoepelingen op tijd komen. “Zodat deze mooie voetbalclub haar 75-jarig bestaan op de juiste data in mei kan vieren.”

Bekijk het jubileumprogramma


Voorproefje jubileumfeest
Tijdens de online Nieuwjaarsreceptie van de club verzorgde voorzitter Henk van der Peet een speech en gaf een voorproefje op het jubileumfeest:


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?