DJ Edwin Noorlander van Qmusic sluit het feestweekend van Waterlanders af. Fotograaf Arie Bon.

Nieuwkoop – Meer dan een jaar geleden kwam de samengestelde Waterlanders Jubileumcommissie voor het eerst bijeen om plannen te maken voor als hun volleybalvereniging vijftig jaar zou bestaan. In het weekend van 9 en 10 juni was het dan eindelijk zover. Niet alleen de huidige leden maar ook oud-leden en inwoners van Nieuwkoop en omstreken konden meegenieten van het tweedaagse jubileum en ervaren dat het bij de Waterlanders niet alleen draait om volleyballen. “Het volleyballen bij Waterlanders is zoveel meer. We zijn echt een hechte vereniging met vooral heel veel vrijwilligers die het mogelijk maken om zo’n heel feestweekend te organiseren”, aldus Kelly Nieuwenhuijzen namens de Jubileumcommissie.   

Herinneringen ophalen tijdens reünie  

Op vrijdagavond werden alle oud-leden ontvangen met koffie en taart in Grand Café de Steupel, de thuishaven van de Nieuwkoopse volleybalvereniging. Edwin van ‘t Wout en Tieme van den Haak waren de bedenkers van het vrijdagavondprogramma: “We hadden zo’n honderdveertig aanmeldingen ontvangen en daarnaast ook heel veel oude foto’s, fotoboeken en oude shirts. Daar is de vrijdagavond commissie mee aan de slag gegaan. Het hele café is aangekleed met oude herinneringen.” Het feestweekend werd officieel geopend door Burgemeester Robbert-Jan van Duijn die vooral ook zijn dankbaarheid uitsprak naar alle vrijwilligers van de vereniging. “Het is vooral heel leuk om te zien dat jullie niet alleen volleyballen maar nog zoveel meer organiseren en met heel veel enthousiasme. Dat valt binnen de gemeente goed op”. Met dat enthousiasme hielp oud-Waterlanders voorzitter Clemens van den Helder ook mee tijdens de donderdagavond vóór de reünie-avond. Met vele vrijwilligers werd in de grote zaal gestart met de opbouw van het afsluitende feest. “Ik ben al een tijdje weg bij de vereniging maar dat Waterlanders-gevoel zal altijd blijven. Het is vooral heel erg leuk om zoveel bekenden weer even te zien en te spreken en oude herinneringen op te halen”, aldus Van den Helder. 

Sfeervol beach court 

Op zaterdagochtend waren de vrijwilligers van Waterlanders ook weer vroeg in touw. In de ochtendzon werd nog even de laatste hand gelegd aan de beachvolleybalvelden en ook alle sponsorvlaggen werden nog even goed wapperend in het zicht gezet. Rosalien Kamerman was samen met Tanja Wijnands verantwoordelijk voor het beachevent. Vrijdagochtend vroeg werden er vijf volle wagens met zand gelost op het parkeerterrein bij de Steupel. Tot in de kleinste details werd het hele terrein sfeervol ingericht door Rosalien. Het zonnetje op zaterdag maakte het helemaal af. De jongste leden van de vereniging begonnen daar de dag met een beachvolleybal clinic onder leiding van Waterlanders-trainer Niels de Nijs. Rond het middaguur genoten de kinderen van een welverdiende pannenkoek. Daarna werd het beach court ingezet voor een beachvolleybaltoernooi waaraan dertien teams deelnamen. “De sfeer is heel erg relaxt, iedereen is heel erg enthousiast. Dat maakt het zo leuk om te doen. Hier deden we het voor”, aldus Kamerman.  

Guilty Pleasure Party 

Om het jubileumweekend helemaal feestelijk af te sluiten stond op de zaterdagavond de Guilty Pleasure Party op het programma. Geen feestje zoals de vereniging wel vaker organiseert in het Grand Café maar echt een groot feest in de grote zaal van de sporthal. Daar kon de vereniging rekenen op de support van hun ervaren barman Ed van den Helder. “Zo’n groot feest organiseren doen wij natuurlijk niet wekelijks dus het was heel fijn dat we van zijn expertise gebruik mochten maken.” De eigen leden van Waterlanders kregen een plek op de gastenlijst en alle andere feestgangers konden online een kaartje kopen. “Tot op het allerlaatste moment kwamen er nog mensen binnen die ook aan de deur nog een kaart kochten”, aldus Mark Hoogendoorn die samen met Rolf Karlsson verantwoordelijk was voor dit grote event.  

Volgend jubileum 

De vrijwilligerscrew was indrukwekkend groot. Zij kwamen om half acht bijeenkwam voor de laatste briefing. Iets voor negen uur kwamen de eerste gasten binnen en al snel stroomde de zaal overzichtelijk vol. Het publiek kon los op de bekende liedjes van 90’s DJ Jurgen. DJ Edwin Noorlander van Qmusic sloot het feest af met het Foute Uur Live. Waterlanders mag ontzettend trots zijn op het verloop van het hele jubileumweekend. “Dit alles was echt niet mogelijk geweest zonder de hulp van alle vrijwilligers. Overal waar je keek zag je wel iemand met een blauw crew shirt. Zelf na afloop van het feest kwamen er nog leden – ook zonder crewshirt – helpen bij het opruimen. De vereniging gaat nu genieten van een welverdiende zomerstop maar speculeert toch alvast over het volgende jubileum. En of dat nu al over één, vijf of vijfentwintig jaar is, dat wachten we nog eventjes af.