Xander en Estelle Schaap in hun zeilboot. ©Aangeleverd

Zus en broer Estelle (17) en Xander (15) Schaap uit Nieuwkoop zijn in september Nederlands Kampioen geworden in de zeilklasse RS Feva. Na twee weekenden en achttien races op het Open Nederlandse Kampioenschap zeilen was de titel voor hen.  

Zij vertellen De Nieuwkoper graag over hun prestatie en tonen daarbij trots de blauwe wimpel die winnaars van zeilwedstrijden toekomt.

“De RS Feva is een tweepersoons boot speciaal voor jonge zeilers”, leggen de twee Nieuwkoopse scholieren uit. “Het ONK vond plaats in de weekenden  4 en 5 september in Workum en 25 en 26 september in Medemblik. Er was beide weekenden weinig wind waardoor onze focus extreem belangrijk was. In Workum was ons zeilen erg wisselend, maar we stonden uiteindelijk op een gedeelde eerste plaats. In Medemblik ging het fantastisch  en wisten wij de eerste plaats te behouden. Onze zeilslogan ‘A winner never quits and a quitter never wins’ hebben wij hiermee waargemaakt. Dit resultaat hebben wij mede te danken aan de coach van Team Regio Midden en Watersportvereniging Braassemermeer, Coen de Vries.”

Hele gezin ademt zeilen

Een mooi resultaat van dit duo dat vier jaar geleden met wedstrijdzeilen in de RS Feva klasse begon. Al zeer jong kwamen Estelle en Xander door de vrijetijdsbesteding van moeder Arienne en vader Evert in aanraking met de zeilsport. Het hele gezin ademt zeilen. Evert Schaap is tijdens zeilwedstrijden actief als schipper van het rescue-vaartuig. Deze Schaapjes zijn dus niet op het droge.

Estelle en Xander zitten allebei op het Scala College in Alphen aan den Rijn waar Topsport Talenten facilitair maatwerk krijgen voor het combineren van sport en school. Estelle zit op de Highschool dansen en Xander in de Sportklas. “We trainen drie tot vier per week en hebben ook in het buitenland aan wedstrijden en trainingen meegedaan. Onder andere in Frankrijk, Italië, Spanje (Lanzerote) en in Duitsland (Travemunde) waar wij twaalfde werden op het WK RS Feva.”

Ambitieus

Kijkend naar de toekomst voor wat betreft wedstrijdzeilen tonen Estelle en Xander duidelijk ambitie: “Wij willen doorgroeien via de Optimist klasse (éénmans jeugdzeilboot) naar de Twentyniner (29er tweepersoons jeugdzeilboot) naar uiteindelijk de Fortyniner (49er tweepersoons Olympische klasse).  In de Optimist fase zullen wij dus niet samen wedstrijdzeilen.”

Het gezin Schaap maakte een filmpje van de ONK zeilweekenden: