Nieuwkoopse buren verminderen voedselverspilling en helpen anderen

Dat in moeilijke tijden bij mensen inventiviteit ontspruit is het afgelopen coronajaar al vele malen gebleken. Een initiatief van twee Nieuwkoopse buren is een goed voorbeeld.

Frannie Potter en Barbara Snabel, buren in de Boomkamp in Nieuwkoop, hebben in hun straat vlak bij hun woning een voedselkast opgehangen. Daarin kunnen buurtgenoten overblijvende, maar nog goed te nuttigen etenswaren plaatsen die andere bewoners, die het minder getroffen hebben, eruit kunnen halen.

Barbara Snabel. ©Grace Mooy-Broekens
Frannie Potter. ©Grace Mooy-Broekens
Win-winsituatie

De twee dames vertellen enthousiast over hun initiatief: “Begin januari zagen wij op Instagram dat in een plaats in Gelderland een voedselkast was geplaatste waarvan goed gebruik gemaakt werd. Wij zagen direct de voordelen van een deelkast in onze wijk waarin producten uit iemands voorraadkast, die niet gebruikt worden, maar nog goed zijn, voor een ander beschikbaar komen. Zo voorkom je verspilling van goed voedsel, draag je bij aan vermindering van de CO2 uitstoot, steun je mensen die het minder hebben en versterk je de samenhang in de gemeenschap.”

Peiling

De buurvrouwen hebben vooraf in de buurt en via Facebook gepeild of er belangstelling was voor hun idee en die bleek er te zijn. Buurman Frans Olierook leverde het materiaal en maakte een mooie kast die sinds half februari in de Boomkamp hangt. Sindsdien wordt met een gevarieerd aanbod al veel gebruik van de voedselkast gemaakt. Ook zijn er meerdere bewoners met groentetuintjes in de buurt gestart. 

Tijdens het bezoek van De Nieuwkoper waren Frannie en Barbara bezig de voorraad aan te vullen. “Tweemaal per dag controleert een van ons de inhoud van de kast. Tot nu toe gaat het erg goed. De kast was steeds redelijk vol.”

Verantwoordelijkheid

Als initiatiefnemers voelen de buurvrouwen zich verantwoordelijk voor een goed verloop van het ruilproces en hebben daarom een aantal regels opgesteld:

  • welkom zijn houdbare producten
  • die niet voorbij de houdbaarheidsdatum zijn
  • geen alcoholhoudende dranken
  • niet de hele kast in een keer leeghalen, denk aan anderen
  • de beheerders zijn niet verantwoordelijk voor de producten
Uitbreiding?

Ook hebben mensen van buiten de Boomkamp de kast ontdekt. “We hopen dan ook echt dat meer mensen in de gemeente een voedselkast gaan plaatsen.”

De dames Barbara Snabel en Frannie Potter tonen met hun voedingskast in ieder geval hun maatschappelijke betrokkenheid in een periode die daarom vraagt. 


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?