De R zit nog in de maand, dus zijn we nog precies op tijd voor het derde indoor Nieuwkoop Jazzfestival. Het festival vindt plaats op zondag 19 maart 2023 in theater Kaleidoskoop tussen 13.00 en 18.00 uur. Burgemeester Robert-Jan van Duijn zal het festival openen. 

Het programma mag er zijn. Het is gelukt om een flinke variatie aan stijlen aan het festival te verbinden. Maar het is en blijft vooral een kleinschalig festival met de nadruk op regionale bands. Bezoekers kunnen zomaar naar binnen lopen en vervolgens afwisselend naar optredens kijken in de foyer of de theaterzaal. De entree is gratis, dus een kaartje kopen hoeft niet. 

Na de opening door de burgemeester zal Harmonie Eensgezind de muzikale ouverture verzorgen. Dan is de boel wel los geblazen. We hebben twee dixieland orkesten. Natuurlijk is er ons altijd swingende en geliefde huisorkest: de Dixie Six All Stars. Daarnaast komt uit Gouda de Paramount Jazz Band over. Deze band werd in 1980 opgericht en beroert nog steeds het wasbord, blaast nog steeds op de sousafoon en andere blaasinstrumenten om een lekkere oude jazz sound neer te leggen. En dat lukt ze geweldig. 

Maar daarnaast hebben we nog 2 andere bands. Jazzband Lamoer is een funky jazzbandje en speelt vele soorten jazz op drums, bas, gitaar en klarinet. Heel relaxed, of lekker funky of het moderne repertoire. Ze zijn niet voor een gaatje te vangen. Ze komen uit Gouda en bestaan als band dit jaar 15 jaar. Verder treedt de band de Blue Suspenders op. Ze spelen hun muziek meer in de sfeer van gypsy jazz met gitaar, bas en viool. Ook Eensgezind heeft zich gestort op swing en repertoire dat ze niet dagelijks op hun lessenaar hebben staan. 

Denk nu niet dat u alleen maar nootjes en instrumenten gaat horen. Bij sommige bands wordt ook nog gezongen want jazz zonder zang is echt niet serieus te nemen. En om de variatie compleet te maken wordt er gedanst. We hebben the Hague Hoppers ook weer bereid gevonden om de Lindy Hop de swingende dans uit de jaren twintig en dertig aan u te tonen. Deze dansers komen van de Swing Dance School uit Den Haag.  

Alles bij elkaar genomen denken we hiermee een afwisselend aanbod in ons programma te hebben voor een muzikale en vrolijke jazz zondagmiddag. 

Theater Kaleidoskoop, de Verbinding 2, 2421 EX  Nieuwkoop, zondag 19 maart van 13.00 tot 18.00 uur. Toegang gratis.