Nieuwe Dorpsmoestuin Nieuwkoop wil mensen verbinden

De vier initiatiefnemers van Dorpsmoestuin Nieuwkoop. ©Bianca de Lange

Er worden houten palen en een mooi houten hek geleverd aan de dijk naast de Dorpsboerderij in Nieuwkoop. De contouren van de dorpsmoestuin zijn al voorzichtig te zien; tijdens NLdoet wordt het hek geplaatst. De Nieuwkoper ging vrijdag langs bij dit nieuwe lokale initiatief.

De initiatiefnemers van Dorpsmoestuin Nieuwkoop zijn zichtbaar enthousiast over de levering van de palen en het hek; eindelijk wordt er gestart met de dorpsmoestuin waar zij zich al jaren hard voor maken.

Elkaar versterken

Al zeven jaar geleden werd tijdens een visiemiddag van de kerk het spreekwoordelijke zaadje geplant door twee van de initiatiefnemers. In 2021 is de groep gegroeid tot vier personen en zijn de initiatiefnemers met hun plan naar de gemeente gegaan. “Die was gelijk enthousiast,” vertellen zij. Omdat de grond van de moestuin zich op een dijk bevindt, moest ook het Waterschap akkoord gaan. “Uiteindelijk hebben we akkoord gekregen van de gemeente en een bijbehorend budget. Vervolgens zijn we met de buurtbewoners in overleg gegaan.”

Daarop is besloten het toegangshek te verplaatsen, zodat de buurtbewoners zo min mogelijk overlast ervaren. Ook is er overlegd met Dorpsboerderij Nieuwkoop. “De bedoeling is dat we elkaar op termijn gaan versterken.”

Ontmoetingsplek

De droom van de vier is om een laagdrempelige, inspirerende en verbindende ontmoetingsplek te creëren. “Ook is er een educatief aspect, we willen kinderen laten zien waar hun eten vandaan komt. We hopen dat de moestuin mensen zal verbinden.” Daarnaast is het van belang dat er biologisch voedsel wordt gekweekt. Voor nu is de dorpsmoestuin in de opbouwende fase en is alle hulp van vrijwilligers welkom.”

Voor NLdoet gisteren hadden zich 22 vrijwilligers opgegeven, waaruit blijkt dat veel dorpsbewoners het enthousiasme over de dorpsmoestuin delen. Tijdens deze grote vrijwilligersactie is het hek geplaatst en zijn de eerste fruitbomen geplant.

LEES OOK:
Gezonde groenten en fruit uit Dorpsmoestuin Nieuwkoop

Vrijwilligers

Dorpsmoestuin Nieuwkoop is nog op zoek naar vrijwilligers en naar (gebruikt) tuingereedschap. Mocht je vrijwilliger willen worden, vragen hebben, óf heb je gereedschap over, mail dan naar dorpsmoestuinnieuwkoop@gmail.com.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?