In 2011 heeft de Lionsclub Nieuwkoop het initiatief genomen om een groep Amsterdamse kinderen tussen de 10 en 15 jaar een vakantieweek te bezorgen in het Groene Hart van Nederland. Een oase van ruimte en groen in het veenweidelandschap met uitgeveende plassen, ingeklemd tussen de grote steden van de randstad. 

In de opvolgende jaren heeft de club het evenement uitgevent naar nevenliggende Lionsclubs en was in 2019 wederom de organisator. Door omstandigheden bij de buurclubs dreigde het jaar 2023 voor de stadskinderen verloren te gaan. Mede dankzij een flitsoffensief/initiatief heeft de harde kern van de club de uitdaging opgepakt en het vakantiekamp 2023 gered door een compacte organisatie, een minimum aan vergaderen en een voortreffelijk draaiboek met een vleugje ervaring. Het kamp stond binnen 14 dagen en kon doorgaan.

Maandag 24 juli 

Met een ingehuurde luxe touringcar van de firma van der Laan en een gesponsorde vrachtwagen (voor de fietsen) van niemand minder dan Zeeman werd het gezelschap in de hoofdstad opgehaald. In de gauwigheid werden er nog 5 fietsen aangeschaft voor enkele fietslozen. 

Iets over elfen werd het basiskamp bij Boerensport Verhaar bereikt en vielen dertig Amsterdamse jongeren, die niet op vakantie gaan/kunnen, Nieuwkoop binnen.

Na een kort welkom door de aanwezige Lions en de uitbaatster, werd de bagage geborgen, de fietsen gestald en was het tijd voor de middagboterham, bijeengescharreld door cateraar Hoekstra. Aansluitend was de terreinverkenning en het kennismaken met het fenomeen Boerensport en met elkaar, want de groep van uitgekozen jeugdigen kenden elkaar nog niet. Aangezien sport verbroederd, kwam men al snel hierdoor los en lag het gezelschap meer in de slootjes dan op het droge.

‘s avond was er een ontvangst op het gemeentehuis waar zij welkom werden geheten door locoburgemeester Tom de Kleer. Een leuke toespraak, veel vragen en een goede sfeer. Hoogtepuntje was de uitreiking van de ruwe diamanten aan alle deelnemers die deze in het zelf gemaakte lerenbuideltje konden bewaren, waar ook ruimte was voor het bewaren van complimentjes. 

Dinsdag 25 juli 

Vakantie is ook in conditie blijven! De onvermijdelijke Robeys Gym moest vanwege een geplande bootcamp bezocht worden om de stijve ledematen wat te versoepelen. Trainer Rob was als grote lenige man voor een aantal een rolmodel om naar te streven voor hen die er later zo gespierd uit wilden zien. Met zijn charisma kreeg hij zelfs de jongeren die geen zin hadden, mee aan het sporten. Alsof een ochtendje sporten nog niet genoeg was voor een week hadden enkele over-sportieve Lions een sportmiddag/clinic bedacht bij de Hockeyclub.

De avond werd besteed op het basiskamp waar elke avond de jongeren geschreven complimenten aan elkaar geven. De rode draad van de Diamantweek is het geven van complimenten en elkaar ‘bijslijpen’, zodat iedereen steeds meer gaat stralen. Aan het einde van de week worden de van oorsprong ruwe diamanten, door alle complimenten en positieve impulsen, geslepen en stralende edelstenen.

Woensdag 26 juli 

Harde donder en bliksem fungeerde als wekker rond zeven uur deze dag. De al iets bijgeslepen Diamantjes schrokken wakker en konden de slaap niet meer hervatten. Het ontbijt bracht uitkomst en zette iedereen weer in de juiste stand. 

Fietsend door Nederland kom je vaak de regen tegen. Enkele moedige begeleiders trotseerden de wind en het water om de groep te begeleiden. 

In de ochtend werd het Techniekhuis bezocht. Hier werd de groep geconfronteerd met technische problemen en uitdagingen die opgelost moesten worden. Ben je ontspannen op vakantie moet je nog je hersens gebruiken! Gelukkig was de hulp van de enthousiaste vrijwilligers daar om af en toe een handje te helpen of met suggesties richting een oplossing te komen. Uiteindelijk hebben ze met zijn allen Nederland gered. 

Dat was maar goed ook want in de middag moesten de waterelementen bevochten worden. Gelukkig klaarde het weer op en kon het grotere water verkend worden. Een drietal sloepen van clubleden lagen bij jachthaven watersport klaar. Naast kinderen zijn er ook begeleiders en heb je 8 plaatsen meer nodig! Hierdoor moest een Electro boot ter plaatse worden ingehuurd. De werfbaas had al 30 zwemvesten beschikbaar gesteld en stond nu ook nog een boot af. Bij afrekening wilde hij geen geld zien maar sponsorde hij het lokale initiatief. Hulde voor Edwin Tijsterman! Ondertussen keken de jongelingen de ogen uit naar het grote water, de kreken en de eilandjes in het prachtige natuurgebied. Op een eilandje werd aangelegd en kon men even van boord. Een groot deel van de groep is toen te water gegaan met een duik in de Nieuwkoopse plassen. Die pret werd echter bekort door de geplande terugvaart. Het had best langer mogen duren. 

De avond stond in het teken van het voorbereiden van de bonte avond voor donderdag. 

Donderdag 27 juli 

Het regende pijpenstelen en een verzopen Bert bleef vrolijk de groepen op de fiets begeleiden.

De dag stond in het teken van Smeden en Boeren, dus werd de groep in tweeën gesplitst, waarbij beide ambachten in de ochtend en de middag door een halve groep bezocht konden worden. Ging je ’s ochtends naar Boer Johan in Aarlanderveen, dan moest je ’s middags naar het Smederijmuseum in Nieuwkoop. En andersom. De lunch was op het basiskamp dus lekker fietsen door de regen en wel viermaal. 

Niet iedereen kende het parfum van de boerderij dus dat was even wennen. Met eigen ogen kon je hier zien waar de melk vandaan komt. Maar knuffelen met de kalfjes was veruit favoriet.

Het ambacht Smid werd in de smederij uitgebreid uit de doeken gedaan. Hoe het is ontstaan en hoe ze vroeger woonden. De bedstee was een ontdekking en de WC buiten een rare ervaring. In de smederij was het leukste om zelf op het gloeiende ijzer te slaan en ook om de blaasbalg te bedienen. Al met al een leerzame maar toch vakantiedag. 

Na het avondeten was het tijd voor de bonte avond, waarin iedereen zijn talent liet zien door een eigen optreden. Mooie teksten, rap en liederen, maar ook kunsten en dans. Dat belooft wat in de toekomst. De disco was een feest voor de Diamantjes, waarbij zelfs enkele Lions op de dansvloer kwamen en ook nog gezongen hebben. Een feestelijk afscheid van elkaar. 

Vrijdag 28 juli 

De laatste dag alweer na een week van ‘huis’. Vele vriendschappen zijn ontstaan tussen kinderen uit drie verschillende buurten in Amsterdam. En velen zijn een ervaring rijker. 

’s Ochtends vroeg waren naar verluid een paar jongens rond half zeven al wakker en bezig met hun tas in te pakken en de bedden af te halen. De gehele dag zou in het teken staan van opruimen en complimenten. Voor begeleider Andries was het iets aan de vroege kant en keek er met een schuin oog naar om zich vervolgens nog een keer om te draaien. Veel zin had dat niet want de jongens kopieerden elkaars gedrag en binnen no time was de tent netjes opgeruimd. Andere begeleiders hadden daar een grotere kluif aan en moesten iets harder hun best doen om de tenten netjes te krijgen. 

Het doel van de week werd behaald. Dertig kinderen die het verdienden om een weekje vakantie te vieren en ontzorgd te worden. Het geven en ontvangen van complimenten zowel door de jeugd als door de begeleiding van Combiwel en de Lions volmaakte het geheel. Als positieve afsluiting werden alle opgespaarde complimenten gelezen en gedeeld, waarbij de mooiste voordragen werden aan de groep. In vergelijking met andere jaren waren er erg veel complimenten uitgedeeld. Zelfs op de aanpalende camping kreeg de leiding te horen dat de buren nog nooit zo’n beleefde groep hadden gezien. 

Met nog enige ontspanning op het erf en na een paar rondjes skelteren om boerderij moest er dan toch echt afscheid genomen worden. Een aantal wilden er nog wel een weekje aan vastplakken maar de bus stond toch echt klaar. Uitgezwaaid door de Lions uit Nieuwkoop gingen de jongeren om vier uur moe maar voldaan weer terug naar Amsterdam. 

De kinderen en de ouders waren allemaal heel blij en dankbaar voor het kamp en een vijftal in het bijzonder voor de gekregen fietsen. Het was wederom een succes. 

Met dank aan de vrijwilligers en professionals van Combiwell die ons dit mogelijk hebben gemaakt.