Lezing Historisch Genootschap over Rampjaar 1672

De schoolplaat van Willem III aan de waterlinie. De prins had vlakbij in Bodegraven en Alphen zijn hoofdkwartier en was nauw betrokken bij de inundaties in de omgeving. ©vestinggorinchem.nl

Het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. brengt het verleden tot leven. Dinsdag 23 november organiseert het genootschap een lezing over het Rampjaar 1672. Het jaar waarin de Oude Hollandse Waterlinie ons land van de ondergang redde.

Historicus Sander Enderink neemt de luisteraars mee naar het ontstaan van de geniale verdedigingslinie en het daadwerkelijke gebruik ervan in juni 1672. Hij laat zien wat de linie betekende voor ons gebied, zoals de inkwartiering van de boerderijen langs de Meije en de militaire posten, waaronder Woerdense Verlaat. Tenslotte zal hij verhalen over de Franse aanval van december 1672 via Zegveld.

Enderink is als historicus werkzaam bij Stichting Oude Hollandse Waterlinie. In april 2021 verscheen zijn ‘Het Oude Hollandse Waterlinie Boek’ bij uitgeverij WBOOKS.

350 jaar

In 2022 wordt het 350-jarige jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gevierd. Mede door deze verdedigingslinie werd ons land in 1672/1673 van de ondergang gered. Een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis dus, maar nog vrij onbekend bij het grote publiek. Om dit te veranderen zal het jubileum groots gevierd gaan worden met talloze activiteiten en evenementen.

De lezing is op dinsdag 23 november in Kaleidoskoop aan De Verbinding in Nieuwkoop en begint om 20:00 uur. Leden van het Historisch Genootschap hebben gratis toegang, overige geïnteresseerden betalen 5 euro. Kaarten zijn te koop aan de deur. Er is een coronatoegangsbewijs nodig om deze lezing bij te wonen. Verder vraagt de organisatie de gasten een mondkapje te dragen en de 1,5 meter afstand in acht te nemen.


Jouw bericht op De Nieuwkoper?
Mail jouw persbericht naar redactie@nieuwkoper.nl en maak kans op plaatsing op deze populaire, goedbezochte website. Het liefst met een liggende foto (breder dan hoog).


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?