Een relaxte sfeer en bergen kinderkleding, dat was zaterdag het gezicht van het ruilpunt van ‘Krijg de Kleertjes Nieuwkoop’. Een groep vrijwilligers had zich gemeld om de handen uit de mouwen te steken tijdens NLdoet. Op deze opschoondag sorteerden ze gedoneerde en geruilde kleding.

Met de zomermaanden in het vooruitzicht was dit een unieke gelegenheid om de winterkleding uit de bakken te halen. Kleding die niet meer van voldoende kwaliteit was, werd door de vrijwilligers apart gelegd. En dat gebeurde met veel enthousiasme: “Ik ben nog niet bij een ruilavond geweest, maar zag dit initiatief op de website van NLdoet. Ik vind vooral het duurzame idee, wat de organisatoren voor ogen hebben, erg mooi. Omdat ik pas sinds kort in gemeente Nieuwkoop woon, is het daarnaast een mooie gelegenheid om andere mensen te leren kennen.”

De vrijwilligers werden getrakteerd op een lekkere lunch, maar moesten daarna haast maken om de klus af te krijgen. Er werd hard gewerkt, maar het was ook heel gezellig.

De vrijwilligers hebben keihard gewerkt om de boel op te schonen. ©Krijg de Kleertjes Nieuwkoop
Krijg de Kleertjes

‘Krijg de Kleertjes’ is een non-profit organisatie die ouders met elkaar in contact brengt om samen kinderkleding en spullen te ruilen. Er zijn al ruim dertig lokale ruilpunten in Nederland, waaronder dus een in Nieuwkoop, en ook via de website ruilen er ruim 5500 leden. Dit levert niet alleen een enorme milieubesparing op, maar ook mooie onderlinge contacten.

Nieuwkoop

Het ruilpunt in Nieuwkoop is in augustus 2021 gestart. Initiatiefnemers Kelly, Sanne en Jill kenden het concept vanuit andere plaatsen, maar misten een ruilpunt in de buurt. “Als jonge moeders weten we hoe snel kinderen uit hun kleding groeien. Veel kleding is nog hartstikke mooi. Mooi om andere kinderen en hun ouders daar blij mee te maken.”

Sinds de start is er bijna elke tweede vrijdag van de maand een ruilavond geweest. Elke editie verschijnen meer ruilers. “Daaraan kun je zien dat veel meer ouders dit duurzame initiatief zien zitten.”

Ruilavonden zomerkleding

Ook komende maanden staan er weer (gratis) ruilavonden op de planning: 8 april, 13 mei, 10 juni en 9 september. Deze avonden wordt alleen zomerkleding geruild. Dit kan aan de Energieweg 34 in Nieuwkoop. Aanmelden is niet nodig.

Hoe werkt het?

Als je kinderkleertjes over hebt, kun je ze meenemen naar een ruilavond. Je ruilt ze meteen voor kleertjes in een andere maat. Kleertjes die worden aangeboden bij de ruilpunten, zijn schoon en heel. Vrijwilligers sorteren de spullen op maat, jongens/meisjes en eventuele kleding die onvoldoende van kwaliteit is.

Kinderkleding over en wil je niets terug? ‘Krijg de Kleertjes’ is ook blij met een donatie. Ook als je wilt helpen als vrijwilliger, horen zij dat graag via krijgdekleertjesnieuwkoop@hotmail.com. ‘Krijg de Kleertjes Nieuwkoop’ zit ook op Facebook en Instagram.