Een bijeenkomst van Kom d’r In in 2019, toen burgemeester Frans Buijserd de groep bezocht in het museum van Henk de Boer. ©Rob Tigchelaar

Kom d’r In viert haar eerste lustrum. Dat doet de organisatie met verschillende activiteiten die in het thema staan van de tulp.

In april 2017 was de eerste bijeenkomst van Kom d’r In in het gelijknamige museum van Henk de Boer aan het Zuideinde in Nieuwkoop. Het toenmalige bestuur van Stichting Zet Nieuwkoop op de Kaart – Ruud Snoeker, Henk de Boer en Harry Volgering – nam dit initiatief. Later werd Harry opgevolgd door Frits Horstmeier.

Het lustrum gaat gevierd worden. Gekozen is voor het thema ‘tulp’. De tulp komt terug in de lustrumactiviteiten. De hele maand april is er een tentoonstelling in het gemeentehuis van Nieuwkoop, aan het Teylerplein in Nieuwveen, over de ‘Tulpenmanie’. Verder verzorgt Peter Vink, oud-medewerker van Museum de Zwarte Tulp in Lisse, donderdag 7 april een voordracht over de Tulpenmanie. En Kom d’r In verzorgt een lunch voor alle sprekers die lezingen verzorgen tijdens de maandelijkse bijeenkomsten.

Lezingen

Iedere eerste donderdag van de maand is er een bijeenkomst met een interessante spreker voor de oudere en eenzame inwoners van Nieuwkoop en omgeving. Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk dankzij een subsidie van de gemeente Nieuwkoop. Corona had op twee manieren een negatieve invloed op de bijeenkomsten. Tien bijeenkomsten mochten niet doorgaan. En door de anderhalvemeterregel was het museum aan het Zuideinde te klein. Museum de Zevensprong bood haar gastvrijheid aan. Door de voorgenomen verbouwing van dit museum werd uitgeweken naar De Shelter van Scouting Nieuwkoop. Door een strenge BOA bleek dit ook daar niet meer toegestaan en werd uitgeweken naar het Parochiehuis in Nieuwkoop.

Goed lopende organisatie

In de loop van de jaren is er een goed lopende organisatie ontstaan. De drie bestuursleden krijgen ondersteuning van een geweldige ploeg, bestaande uit Fred Dingelhoff, Bep Kuijff, Hugo Wertwijn, Yvonne Horstmeier en Jos en Corrie van Koert. Goede geluidsapparatuur en beeldschermen zijn technische verbeteringen. Bij elke bijeenkomst is er een aan het thema van de dag aangepaste versnapering, wordt een toepasselijke film getoond en krijgt de spreker een specifiek cadeau of onze eigen ‘Venez dedans’-wijn. De doelgroep van de bijeenkomst wordt goed bereikt door de eigen fanclub en de hechte samenwerking met De Omroeper.

Tot slot enkele getallen: In vijf jaar zijn vijftig bijeenkomsten gehouden. Er is een groeiende fanclub van 230 leden en de drie bestuursleden zijn samen 250 jaar oud. Goede redenen voor een feestje dus.