Het Koetshuis is tegen de vlakte. Het puinruimen kan beginnen. ©Anke Steffers

Het Koetshuis is tegen de vlakte. Hoge bergen betonpuin sieren momenteel de locatie die Woningstichting Nieuwkoop gaat gebruiken voor de bouw van nieuwe huurwoningen.

De nieuwe huurwoningen – het doel is er dertig te bouwen – die op de prominente locatie aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop komen, zijn voor kleine huishoudens, zoals starters en senioren.

Omdat WSN zich realiseert dat de locatie een bijzondere plek in Nieuwkoop is, streeft het ernaar een nieuwbouwplan te maken dat past in het centrum, recht doet aan haar locatie en aansluit bij de wensen van haar doelgroep en die van de gemeente en haar eigen voorraadbeleid. De ligging van de locatie is uniek, vlakbij de Nieuwkoopse plassen en op loopafstand van het dorpscentrum en winkelcentrum Kennedyplein. Om die reden voerde WSN vele gesprekken met omwonenden, gemeente en andere belanghebbenden. Hiermee kon de stichting alle wensen verzamelen.

Ook dit jaar volgen inspraakbijeenkomsten. Voor geïnteresseerden in een woning op deze plek en voor wie wil meepraten over hoe het nieuwbouwproject eruit moet gaan zien. Op haar website, www.wst-nieuwkoop.nl zal de woningstichting deze bijeenkomsten aankondigen.

Terugblik

In 2017 kwamen er plannen op tafel om Het Koetshuis te gaan gebruiken voor het huisvesten van statushouders. De bouwkundige status van het voormalige verzorgingscentrum was echter te slecht. Daarbij daalde de instroom van statushouders.

Er volgden gesprekken tussen de gemeente en WoningStichting Nieuwkoop (WSN). De toekomst was afhankelijk van twee sporen: een haalbaarheidsonderzoek door de eigenaar, WSN, en de visie van de gemeente op de kern Nieuwkoop.

Lees ook: Lot van het Koetshuis bezegeld met ‘mokerslagen’ als startsein voor de sloop
Lees ook: WSN kan niet verder met de sloop van het Koetshuis: ‘Wij wachten nog op een vergunning’

Beide sporen kwamen samen in 2018. WSN besloot Het Koetshuis te gaan slopen. Uiteindelijk kon in juni 2020 pas begonnen worden met de sloop. De nieuwe regels rond de stikstofcrisis, gevolgd door de coronacrisis zorgden voor een kink in de kabel.