Dion staat z’n mannetje… (Foto: Bob Lefevere)

Nieuwkoop – Judo is geen vechtsport. Nee, het is van oorsprong een Japanse zelfverdedigingskunst. Al ruim 140 jaar beoefenen heel wat mensen de judosport. Dion Sassen (26) uit Nieuwkoop is een van hen. Dion mag zich zelfs judokampioen noemen. Hij hoopt in juni naar de Global Games te gaan.

Beperkt

Dion heeft een verstandelijke beperking. Vervelend? Niet echt, meent Dion, want hij heeft al een mooie plek in de maatschappij gevonden. Hij woont zelfstandig in de kern Nieuwkoop en krijgt begeleiding. Dion heeft een Wajong uitkering, maar is actief op meerdere fronten. Als dagbesteding is hij de meeste tijd bezig bij Vakgarage van der Laan. Onder andere autowassen, poetsen en onder begeleiding banden verwisselen. Tevens maakt hij voor de catering lekkere hapjes bij Prinsheerlijk, een dagbestedingslocatie van Ipse de Bruggen. “Dat is geen betaald werk, legt zijn ambulant begeleider Gé Droog uit.

Naast deze dagbesteding is Dion al vanaf zijn vijfde jaar actief in de judosport. Zijn moeder vond in Amsterdam een club die zich specialiseerde in het lesgeven aan mensen met een beperking. BeterJudo is de club waar Dion al meer dan 20 jaar met veel plezier traint. Van zijn eerste witte band met gele slip tot de zwarte band (eerste Dan) die hij nu heeft. 

Europees kampioen

De judotrainingen resulteerden in deelname aan judowedstrijden en Dion scoorde regelmatig medailles. Niet alleen in Nederland, ook in diverse Europese landen deed Dion mee aan judowedstrijden. En ook internationaal belandde Dion regelmatig op het erepodium. Hij werd zelfs Europees Kampioen in zijn klasse. Nooit vergeet Dion de lessen die hij leerde: Judo is een verdedigingssport en geen vechtsport. En niet onbelangrijk: Heb respect voor elkaar! In het Japans klinkt dat als ‘Jita-Kyoei’. 

Global Games

En hoe beter de judoresultaten werden, hoe groter de droom van Dion werd. Deelname aan de Global Games werd zijn volgende doel. De Global Games zijn bijna vergelijkbaar met de Paralympics. Vergelijkbaar, want de het enige verschil tussen deze twee grote wedstrijden is financiering. De Judobond financiert sporters die naar de Paralympics gaan, maar doet dat niet bij de Global Games. Er komen jaarlijks duizenden sporters uit meer dan 30 landen en het is een groots evenement. Dat verdient daarom evenveel aandacht, meent Dion.

Sponsoring

Het is jammer dat de Judobond de sporters die naar de Global Games willen niet steunt, vindt Dion en hij weet zich gesteund door de bondstrainer, zijn moeder en ambulant begeleider. Om toch te kunnen deelnemen aan de Global Games heeft Dion sponsors nodig. Hij heeft al een paar trouwe sponsors, maar voor deelname aan de Global Games, die dit jaar van 4 tot 10 juni in Vichy (Frankrijk) worden gehouden, is nog net iets meer nodig. 

Dion doet een oproep om hem te steunen en iedereen die dat wil, kan contact opnemen met zijn ambulant begeleider Gé Droog. Stuur een mailtje aan ge.droog@gmail.com.