©oudehollandsewaterlinie.nl

De feestelijke start van het jubileumjaar van de Oude Hollandse Waterlinie was 18 maart. Deze verdedigingslinie in de 17de eeuw liep tot de rand van Gemeente Nieuwkoop.

Vanwege het feit dat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar geleden Nederland behoedde voor de ondergang, is ook het nieuwe Museum Nieuwpoort in het gerestaureerde stadhuis geopend. In Museum Nieuwpoort vertellen personages het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie én hoe het water de Poorters door de eeuwen heen ramp- en voorspoed bracht. Het mooie historische stadhuis in Nieuwpoort is in 1697 gebouwd óp de inundatiesluis. Dit kleine vestingstadje was in 1672 een belangrijke schakel in de Oude Hollandse Waterlinie.

Jubileumactiviteiten

Het jubileumjaar van de verdedigingslinie staat in het teken van festiviteiten en activiteiten. Gemeenten, waterschappen en historische verenigingen, door het hele liniegebied organiseren deze activiteiten. Van het Muiderslot in het noorden, dwars door het Groene Hart, tot Slot Loevestein in het zuiden. Het initiatief van de viering komt van de erfgoedtafelOude Hollandse Waterlinie’ van de provincie Zuid-Holland en is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincies Zuid-Holland en Utrecht.

Recreatief gebied

Anastasia van der Lugt, directeur Stichting Oude Hollandse Waterlinie: “De Oude Hollandse Waterlinie is de verbindende linie die haar 350-jarig bestaan viert met veel evenementen die gekoppeld worden aan andere festiviteiten die in de vestingsteden aan de linie worden gevierd. Maar dit prachtige recreatieve gebied nodigt ook uit om te wandelen, fietsen of per boot te bezoeken. Dat geldt in dit bijzondere feestjaar, maar ook in de jaren die gaan komen. De promotie en het behoud van dit unieke erfgoed is dan ook prioriteit voor ons.”

Op www.oudehollandsewaterlinie.nl vind je alle informatie over de jubileumfestiviteiten.