Een Cyclus vrachtwagen zamelt afval in. ©Facebook Cyclus NV

Al jaren zamelen diverse instanties papier en karton in met zeecontainers op vaste plaatsen in de gemeente. Dit gaat in 2022 wijzigen. De zeecontainers verdwijnen. Alle instanties die papier en karton in de containers inzamelden, gaan meedoen aan de huis-aan-huisinzameling.

In Nieuwveen (Hogedijk en Schoterhoek), Ter Aar (Ringdijk), Noorden (Gerberastraat) en Zevenhoven (Jonge Zevenhovenseweg) verdwijnen de grote zeecontainers voor papier. De gemeente Nieuwkoop haalt de containers rond de jaarwisseling weg.

Huis-aan-huisinzameling

In gemeente Nieuwkoop zijn diverse verenigingen, kerken en organisaties actief met de inzameling van oud papier en karton langs de weg. De verenigingen en kerken waar de container verdwijnt, gaan meedoen aan de huis-aan-huisinzameling. De opbrengst van oud papier en karton blijft voor de verenigingen/kerken, hierin verandert niks.

Voor de inwoners geldt, gebruik een minicontainer in plaats van losse dozen. De vrijwilligers zijn er blij mij. Er is minder losse rommel, geen dozen die uit elkaar vallen en ze hoeven minder te sjouwen. Kun je een minicontainer thuis kwijt? Vraag de minicontainer voor papier en karton dan aan bij Cyclus via info@cyclusnv.nl of 0182-547500. Dit kost niets.

Bedrijven

Bedrijfspapier en -karton wordt door Cyclus niet meegenomen tijdens de huis-aan-huisinzameling. Bedrijven zorgen zelf voor de inzameling van hun bedrijfsafval, dit is geen taak van de gemeente. Bedrijven nemen voor de afvoer van papier en karton contact op met de inzamelaar van (overig) bedrijfsafval.

Nieuwe inzameldagen

Vanaf 1 januari wijzigen de inzameldagen van Cyclus. “We gaan op een andere dag oud papier en karton ophalen dan u gewend bent”, laat Cyclus weten. “Ook de inzameldagen van andere afvalsoorten kunnen wijzigen.” De nieuwe inzameldagen zijn vanaf half december te vinden in de digitale afvalkalender van Cyclus. Of download de gratis app: ‘Cyclus’ voor iOS en Android. Log in met postcode en huisnummer voor het kalenderoverzicht. “In 2022 halen we net zo vaak uw afval op als nu.”

Bomen besparen

Van oud papier en karton wordt nieuw papier en karton gemaakt. In Nederland wordt papier voor tweederde van oud papier en karton gemaakt. Dat scheelt veel bomen. Raadpleeg de afvalscheidingswijzer voor een wel/niet lijstje voor oud papier en karton via:

www.cyclusnv.nl