In het spoor van de schilders van de Haagse School

Alle deelnemende kunstenaars van Haagse School editie 2021 voor ’t Vliegend Paard. ©Leny van den Belt

Eind 19de, begin 20ste eeuw was ’t Vliegend Paard in Nieuwkoop voor de schilders van de Haagse School een uitvalsbasis. Ze kwamen naar Nieuwkoop en Noorden om buiten, en plein air, de mooie natuur, de prachtige wolkenluchten en het bijzondere licht op doek vast te leggen.

Zaterdag 4 september tijdens de Haagse Schooldag kwamen, net als destijds, kunstenaars uit het hele land naar Nieuwkoop om, na Weissenbruch, Maris en Roelofs, in de buitenlucht en in hun eigen stijl, op de plas, langs de kant of in de polder te gaan schilderen. Hun werk wordt eerst bij Galerie Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop tentoongesteld en verhuist eind van dit jaar naar de Haagse Pulchri studio, bakermat van de Haagse School.

Weissenbruch

“Weissenbruch schilderde hier al”, vertelt initiatiefnemer van de Haagse Schooldag, Theo Agterof, de 31 kunstenaars. Onder hen de Alphense kunstschilder Gerard Huysman (www.gerardhuysman.nl) bekend onder meer van zijn bijna magisch aandoende stadgezichten en sfeervolle landschapsschilderijen. Ook Nieuwkoper Leo van Klink doet mee (www.leovanklink.com), ooit leerling van Huysman en al in het bezit van de ‘Groene Hart Kunstprijs’. We zien meer bekende Nieuwkoopse deelnemers: José van den Helder (www.helderkunst.nl); diverse keren genomineerd voor de ‘Groene Hart Kunstprijs’ en hem in 2013 ook daadwerkelijk in de wacht gesleept.

Ook Moniek van Dijk is gearriveerd. Deze goedlachse, veelzijdige Noordense kunstenaar exposeerde al eens met honderd schilderijtjes die ze in honderd dagen maakte. Elke dag eentje. We zien ook Ans Vianen (www.ansans.nl); een aparte verschijning die bijzonder werk maakt en een indrukwekkende CV heeft. Sylvia Heeren (www.schilderenmetpassie.com) uit Zevenhoven is bij het grote publiek bekend vanwege haar dierenschilderijen, maar ze heeft ook een passie voor de natuur, vandaar dat ze meedoet aan deze zesde Haagse Schooldag.

In het spoor

Wie niet mag ontbreken, is Willem van Weerdhuizen (www.willemvanweerdhuizen.nl); een buitenschilder pur sang. Als iemand in het spoor van de Haagse Schoolschilders is getreden, is hij het wel. Lange tijd beperkte hij zich tot aquarelleren, maar tegenwoordig waagt hij zich ook aan olieverfschilderijen. Ook de Noordense Ingrid van Nierop (www.kunstinzicht.nl) is van de partij. Haar oeuvre is indrukwekkend. Vooral haar installaties zijn dat, maar ze kan ook geweldig schilderen. Bovendien: Ingrid zit samen Met Theo Agterof, Matthie Rietveld, Loekie Rijlaarsdam, Nel van den Broek en Leo van Egmond in de organisatie van deze Haagse Schooldag.

Aan het eind van de dag, rond de klok van 16:00 uur komen alle kunstenaars weer bij elkaar bij ’t Vliegend Paard. De schilderijen worden op ezels uitgestald, zodat de deelnemers  elkaars werk kunnen bewonderen. Sommige kunstenaars nemen het mee om thuis af te maken. Dat ze straks in Pulchri komen te hangen, maakt dat ze extra hun best doen.

Exposities

De expositie bij Galerie Hoeve Rijlaarsdam is te zien van 15 september tot 25 november. Bezoekers mogen een stem uitbrengen voor de ‘Haagse School Kunstprijs’. Deze publieksprijs is beschikbaar gesteld door de gemeente Nieuwkoop. Van 4 tot en met 30 december is de expositie te zien bij Pulchri Studio in Den Haag.

Lees meer

Komende dagen plaatsen wij op De Nieuwkoper interviews met drie deelnemende kunstenaars.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?