Froukje in het midden met de prijs. ©Facebook Pieteke Dik

‘Ik wil dansen’ van Froukje Veenstra uit Nieuwkoop is door luisteraars van het VPRO-radioprogramma 3voor12 uitgeroepen tot ‘Song van het Jaar 2021’. De 20-jarige zangeres uit Nieuwkoop kreeg donderdag haar prijs uitgereikt. Zij is de jongste zangeres van deze prijs sinds 2000.

De VPRO-radiopresentatrice Sagid Carter die de prijs uitreikte, omschreef de song als anthem van 2021. “Ik denk dat het iets is wat wij allemaal willen: dansen”, zei Carter.

Omroepvpro schreef op Instagram:”‘Ik wil dansen’ werd de slogan van het jaar 2021, op geheime huisfeestjes, tijdens het thuiswerken en zelfs op protestborden bij de demonstraties voor de cultuursector.”

Donderdagavond klopte Sagid Carter aan bij een woning in Amsterdam waar Froukje op bezoek was bij haar manager. “Oh my God, dankjewel”, was de eerste reactie van Froukje toen Sagid liet weten dat zij de Song van het Jaar had gemaakt. “Wat goed, wat sick. Ik schrik mij helemaal dood. Ik ben er echt super blij mee. Dit had ik even niet zien aankomen.”

Froukje maakte de song in haar eerste jaar op het conservatorium. “Ik maakte het nummer met mijn bassiste. Die had een baslijn gemaakt en toen heb ik daar iets op geschreven. Dat was echt lang voor corona. En toen corona kwam, dachten we, dit kan best iets zijn, laten we het uitbrengen. Maar dat duurde best even, want ik voelde hem helemaal niet. Dat bewijst ook maar weer dat je soms een beetje door moet zetten met een project. We hebben er uiteindelijk best veel tijd en moeite in gestoken. Heel veel verschillende refreinen geschreven. Maar dat was het allemaal telkens niet. En toen ineens klikte het. Ja, dit geeft wel motivatie om het te blijven doen, hard werken voor iets.”

Na de uitreiking en het interview ging de champagne open en werd geproost op de prijs.

Nog twee Top 200 plaatsen

Vrijdag werd de top 200 van 3voor12 bekendgemaakt. Froukje stond daar nog tweemaal in. Met Onbezonnen staat zij op 4 en met Niets Tussen op 5.

Lees meer bij de VPRO.