Haagse Schooldag-deelnemer Tjeerd Landman: “Ik schilder alles wat los en vastzit”

Tjeerd Landman. ©Leny van den Belt

Een van de deelnemende kunstenaars aan de Haagse Schooldag afgelopen zaterdag in Nieuwkoop is Tjeerd Landman. Een kunstenaar die van verder weg naar de schildersdag is gekomen.

LEES OOK:
In het spoor van de schilders van de Haagse School

Tjeerd Landman achter zijn ezel. ©Leny van den Belt

Om het gebied te verkennen, is Tjeerd Landman  een week eerder met zijn vrouw uit Leeuwarden komen kijken. “Ik schilder alles wat los en vast zit”, zegt de kunstenaar als wij hem vinden op zijn stekkie in de Meije. Wie de moeite neemt om op zijn website, www.tjeerdlandman.nl, te kijken, kan bijna niet anders dan onder de indruk zijn van zijn werk. Als je kijkt naar zijn landschapsschilderijen, dan is de plek die hij nu heeft uitgekozen een uitgelezen plek voor hem. Een weids landschap met alleen een windmolentje erin.

Landman is er in zijn element.”,Ik zat eerst bij dat natuurgebied een endje terug. De Haeck heet het, geloof ik. Maar daar was het me te druk. Da’s niks voor mij.” De Friese kunstenaar bekent dat hij zelfs een beetje zenuwachtig aan de opdracht is begonnen. “Plein air vind ik moeilijk. Ik doe het wel graag, maar de situatie verandert heel snel.”

Windmolentje

Hij kijkt nog eens naar het werk en pakt een fijn kwastje om de contouren van het windmolentje te schilderen. “Ik ben bang dat het vandaag niet helemaal af komt.” Gelukkig is dat niet erg. De kunstenaars krijgen nog tot vrijdag de tijd om hun werken ‘expositiewaardig’ te maken. Dan moet het bij Galerie Hoeve Rijlaarsdam worden ingeleverd. “Dan kom ik gewoon nog een keer hierheen. Dat doe ik graag,” aldus de Fries.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?