Jeanne Johns. ©Leny van den Belt

Een deelnemende kunstenaar aan de Haagse Schooldag die wel uit de buurt komt, is Jeanne Johns. Zij woont in Noorden en heeft een plekje heel dichtbij huis gevonden om te schilderen.

LEES OOK:
In het spoor van de schilders van de Haagse School

In haar eigen paradijsje aan de Simon van Capelweg, bij de waterleliekwekerij van partner Herman den Beer, zit Jeanne Johns achter haar schildersezel (www.waterlelies.nl). Voor de inmiddels 82-jarige Noordense kunstenaar is het vanwege haar gezondheid een opgave om eerst naar Nieuwkoop te komen en vervolgens weer terug te gaan naar Noorden. En ze hoeft ook niet ver te zoeken voor een geschikt plekje. Waar zij woont, is het landschap altijd anders, evenals de wolkenluchten en het licht.

Johns is begonnen aan een abstract werk. “Ik schilder de lijst mee”, vertelt ze. Inspiratie daarvoor deed ze op toen ze schilderijen van Howard Hodgkin zag. “Die schilderde de lijst ook mee.” Ze schildert een eilandje en een watertje tussen twee bomen. Op de voorgrond staat Kattenstaart. “Veel mensen vinden dat onkruid. Ik vind het mooi.”

Zwaneneiland

De kunstenares heeft iets met haar plekje. “Ik noem het Zwaneneiland. Drie keer per dag komt er een zwaan met jongen. Die jongen zijn al groot. Ze slapen op het water en ’s morgens maken ze toilet. Het lijkt wel ballet.” Ondertussen zet ze met haar kwast een toefje verf op het doek. Met een mes haalt ze weer wat weg of smeert de verf het uit over het doek. Geleidelijk aan ontstaat onder haar handen een abstract kunstwerk van het eilandje in de verte. Wie goed kijkt, herkent het onmiskenbaar.