Hana Vendlova. ©Leny van den Belt

Nog een kunstenaar die vanuit Friesland naar het Groene Hart is gekomen om deel te nemen aan de Haagse Schooldag editie 2021 is de van oorsprong Tsjechische Hana Vendlova, www.hanavendlova.com.

LEES OOK:
In het spoor van de schilders van de Haagse School

“Ik ben in Praag geboren”, vertelt ze. “Hoe ik hier ben gekomen? Het klassieke verhaalt: de liefde!” Vendlova komt uit Drachten en ook zij is een dag eerder naar Nieuwkoop gekomen om de omgeving te verkennen. De plek die ze heeft uitgekozen, is niet ver van ’t Vliegend Paard. Helemaal achterin, bij het jeu de boules veldje heeft ze haar schildersezel neergezet. Voor haar liggen de Nieuwkoopse Plassen met in de verte een doorkijkje.

Rond een uur of drie is de concentratie aan het verslappen. Er varen nogal wat bootjes voorbij en ze voelt zich een beetje afgeleid. Ze is bezig haar boeltje in te pakken. “Of het af is?’’ vraagt ze. “Het is nooit af.” Terwijl ze haar inklapbare schildersezel aan het inpakken is, vertelt ze dat ze als kind al graag wilde schilderen. “Mijn vader schilderde ook, maar ik mocht niet naar de kunstacademie. Dat deed ik pas toen ik hier woonde.” Ze ging naar de kunstacademie in Groningen. “Ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan. Ik heb daar een figuratieve, klassieke opleiding gedaan.” Ze geeft toe dat die opleiding een goede basis vormde voor haar verdere schildersloopbaan. “Ik doe nu wat ik zelf wil en wat ik fijn vind om te doen.” Door bezig te zijn met kunst krijg je, volgens de kunstenares, niet alleen een andere kijk op het leven, maar ga je ook anders naar kunst kijken.