Groen licht voor nieuwe postcoderoosprojecten in Nieuwkoop

Met zonnepanelen wek je stroom op natuurlijke wijze. ©GCNieuwkoop

Woon je in Nieuwkoop en zou jij gebruik willen maken van opgewekte zonne-energie via zonnepanelen op daken van bedrijven, binnenkort kun je je inschrijven. Gebiedscoöperatie Nieuwkoop is bijna rond voor weer twee nieuwe postcoderoosprojecten.

De voorbereidingen voor het zevende en achtste project zijn in volle gang. “Eén project is helaas afgevallen”, laat Gebiedscoöperatie Nieuwkoop (GCN) weten. “Dat is het project in samenwerking met de Groene Hart Coöperatie. Hier komen ook zonnepanelen op het dak, maar de eigenaar van het pand gebruikt zijn eigen SDE++ beschikking. Twee projecten met in totaal ruim negenhonderd zonnepanelen lopen voorspoedig. Dit zijn de projecten ‘Trenomat’ en ‘Comforta’.

Transportweg

Voor het project ‘Trenomat’ op de Transportweg 46 in Nieuwkoop staan alle signalen op groen. “De afspraken met de eigenaar van het pand, Liander, het meetbedrijf en onze installateur zijn afgerond. Het wachten is nu op enkele dagen mooi/droog weer. Op deze locatie moet, voordat we de zonnepanelen kunnen plaatsen, eerst de huidige dakbedekking worden vervangen.”

De eigenaar heeft ervoor gekozen om ook direct een permanent veiligheids/lijnsysteem aan te brengen, zodat in de toekomst werkzaamheden op het dak veilig uitgevoerd kunnen worden. “Door deze toevoeging is het aantal panelen nog niet exact aan te geven, maar volgens de huidige tekeningen komen we uit op 470 panelen.”

Nijverheidsweg

Het project ‘Comforta’ betreft de Nijverheidsweg 5 in Nieuwkoop. Voor dit project is een nieuwe 3x250A aansluiting op het net nodig voor de teruglevering van opgewekte groene stroom. Liander heeft dit goedgekeurd en er is voldoende ruimte op het net. Liander gaf echter aan, door personeelsgebrek, de aansluiting pas in het vierde kwartaal van 2022 of het eerste kwartaal van 2023 realiseren. “Daar konden we niet mee akkoord gaan. De afgelopen maanden hebben we enkele technische alternatieven uitgewerkt en zijn ook continu in gesprek gebleven met Liander. Uiteindelijk hebben we nu toch overeenstemming over de aanleg in maart komend jaar.”

Toestemming

De tweede uitdaging op deze locatie was het verkrijgen van toestemming van de verzekeraar van het pand voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook dat is inmiddels gelukt.

GCN is nu in een laatste gesprek  met de eigenaar van het pand bezig om het aantal zonnepanelen te bepalen. “Er komen er sowieso 120 voor de eigenaar en 460 voor GCN. Het aantal voor de coöperatie kan, als de eigenaar akkoord gaat om ook een nieuw deel van het dak te gebruiken, nog oplopen naar 580 panelen. De planning met de installateur is gemaakt om hier snel aan de slag te gaan.”

Inschrijving

De inschrijving voor beide projecten start kort na de Algemene Ledenvergadering van woensdag 1 december. Wie op de wachtlijst staat, ontvangt als eerste bericht hierover. Inschrijven kan via deze link.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?