Sinds ongeveer een jaar staat er aan de Boomkamp in Nieuwkoop een weggeefkastje met voedsel voor wie dit kan gebruiken. Het kastje heeft een nieuwe verdieping gekregen, met hygiëneproducten.

In Nederland heeft één op de tien meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Hierdoor missen ze soms een schooldag of werkdag. Erika van Koert speelt hierop in. In het weggeefkastje aan de Boomkamp zijn sinds kort hygiëneartikelen toegevoegd.

“Lukt het deze maand niet om zelf maandverband of tampons te kopen ? Neem dan gerust een pakje uit deze kast. Wel vragen we je één pakje per keer mee te nemen, zodat iedereen iets kan pakken”, aldus Van Koert.

LEES OOK:
Nieuwkoopse buren verminderen voedselverspilling en helpen anderen

Armoedefonds

“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, laat woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds weten. “Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld. Wij zijn enorm blij met al deze steun.”

De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes.

Actie ondersteunen

Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen. Meer informatie op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.