Goedemorgen! Schildpad zont naast het Meijepad

Angelique van Poorten-Weerts spotte gisteren een schildpad op een tak in het water langs het Meijepad. “Heb ik nog niet eerder gezien in Nieuwkoop”, schrijft zij bij haar foto.

Wij vroegen boswachter John Pietersen of een schildpad in Nieuwkoop inderdaad een unicum is. “Je ziet ze vaker”, antwoordde hij. “Hij is van iemand geweest, is losgelaten en overleeft.” Hij wijst op de gevaren van het vrijlaten. “Ze nemen namelijk een plek in in het ecosysteem met een onduidelijk gevolg.” De boswachter laat weten dat schildpadden in Nederland behoren tot de invasieve exoten.


Invasieve soorten

Invasieve soorten zijn soorten die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben gevestigd. Door hun aanwezigheid of door de groei van hun populaties vormen zij een bedreiging voor inheemse soorten. Invasieve soorten kunnen een bedreiging vormen voor de biodiversiteit” – Wikipedia


Meer schildpadden

Uit de reacties op Facebook blijkt dat de schildpad aan het Meijepad niet de enige schildpad in Nieuwkoop is. Iemand schrijft dat er jaren een in de Elleboogvaart zat. En langs de Marisstraat in Nieuwkoop schijnen er verschillende te leven. Ook bij de Leidsevaart in Langeraar spotte een Facebook-er al eens schildpadden. De schildpad die aan het Meijepad zit, is, volgens een volger, normaal in het vijvertje bij de parkeerplaats aan de andere kant van het Meijepad te vinden.

GISTEREN:
Goedemorgen! Multiculti op het platteland


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?