Dit jaar doet de gemeente Nieuwkoop mee met ‘Maai Mei Niet’. We maaien op diverse plekken (waar mogelijk) het gras niet. Door niet te maaien verschijnen er al snel veel bloemen, zoals de paardenbloem, muizenoor, boterbloem, klaver, weegbree, madeliefje en dovenetel. Deze bloemen zijn een waardevolle voedselbron voor onze bestuivers. Inwoners worden uiteraard ook aangemoedigd om mee te doen door hun gazon (deels) niet te maaien.

Waarom is dit zo belangrijk? In het vroege voorjaar staan nog maar weinig planten en bloemen in bloei waardoor vlinders, bijen en andere bestuivers minder te eten hebben dan in de zomer. Het is belangrijk dat wij ze een handje helpen, omdat de bestuivers op hun beurt voor het voedsel zorgen waar wij zo van houden, zoals aardbeien, appels, bosbessen, kersen, amandelen en cacao.

Je kunt je  gazon aanmelden via www.maaimeinietnederland.nl. Iedereen die dit doet ontvangt meteen leuke tips. En als je eind mei het aantal bloemen in een vierkante meter van het niet gemaaide gras doorgeeft, berekent de Bijenstichting de nectarscore van jouw tuin. Zo weten ze hoeveel nectar hun gazon heeft geproduceerd voor bijen, vlinders en andere bestuivers.

We hopen op een bloemrijk resultaat waar iedereen van kan meegenieten.