De geplaatste L-mast boven de oversteekplaats bij Nicolaas Boys. ©Anke Steffers

Wij werden door een lezer gewezen op de aanpassing van een oversteekplaats in Nieuwveen. Om het zebrapad bij Nicolaas Boys veiliger te maken, is een L-mast met een bord opgehangen die het verkeer attendeert op de oversteekplaats. 

Het bord is op 1 februari boven de W.P. Speelmanweg geplaatst. Diezelfde dag zijn ook paalconstructies met borden boven oversteekplaatsen geplaatst op de Laan der Verwondering in Nieuwveen en de Stationsweg in Zevenhoven. Reden voor de aanpassingen is dat gemeente Nieuwkoop de oversteekplaatsen in de gemeente heeft onderzocht: “We hebben gekeken naar ervaringen van inwoners (meldingen), ongeval-historie, metingen van rijsnelheden en de drukte op de weg. Ook hebben we gesproken met de dorpsraden. Hieruit zijn meerdere oversteeklocaties naar voren gekomen die als onveilig werden ervaren.”

Meer locaties

De gemeente heeft op meerdere locaties voorzieningen aangebracht om de attentie te verhogen. Naast in Nieuwveen en Zevenhoven zijn ook in Nieuwkoop aanpassingen gedaan op verschillende locaties. Aan de Achterweg met de Koekoekstraat en Lindelaan. Bij de Kennedylaan ter hoogte van huisnummer 70-72. En ook bij de Churchilllaan met de Elleboogvaart. 

“Bij de locaties aan de Achterweg – een filmpje is te kijken op de Facebookpagina van de gemeente – en Kennedylaan zijn knipperlichtinstallaties geplaatst. Een automobilist wordt daardoor vroegtijdig gewaarschuwd dat er een voetganger wil oversteken. Op de Churchilllaan is ledverlichting in de rijbaan aangebracht. Deze ledverlichting gaat knipperen wanneer fietsers en voetgangers willen oversteken. Bij de overige drie locaties is een L-mast of T-mast geplaatst waardoor de oversteek beter zichtbaar is en beter wordt verlicht.”