De expositie ‘Schaatsen, Mutsen en Timmergereedschap’ met als aanvulling de Oude Hollandse Waterlinie in het Schaats- en Mutsmuseum sluit op 28 november. Dit heeft te maken met de verbouwing tot het nieuwe Museum Nieuwkoop.

Tot die tijd blijven de deuren van het Schaats- en Mutsmuseum geopend op de woensdagen, zaterdagen en zondagen van 13:00 tot 16:00 uur.

In de expositie is heel veel schaatshistorie te zien, zoals het ontstaan van de schaats, alles over de Elfstedentochten en over de Nieuwkoopse en Noordense Plassentochten, hoe er vroeger werd gewerkt tijdens ijsperioden, honderden verschillende schaatsen en ijsmutsen, marathonschaatsen, de complete prijzenkast van Egbert van den Oever, de gouden en zilveren schaats van Richard van Kempen, de schaatsen waar Prinses Juliana op heeft leren schaatsen.

Timmergereedschap

De timmercollectie is van de bekende Nieuwkoper Henk de Boer en laat alles zien van de laatste honderd jaar van het timmerambacht. De afgelopen jaren heeft Henk de Boer een unieke collectie timmergereedschap en daaraan verwante voorwerpen verzameld, waarvan in de expositie een deelverzameling is tentoongesteld. Uniek in deze collectie is de mobiele timmerwerkplaats (zie foto) die De Boer speciaal voor de expositie heeft opgebouwd.

Oude Hollandse Waterlinie

Tijdelijk is er ook een expositie van de Oude Hollandse Waterlinie toegevoegd met veel historisch materiaal. “We spreken 1672, het Rampjaar. De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV valt met zijn gigantische leger ons land binnen. Het volk is redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Maar dan: de Hollanders hebben een geheim wapen… ‘De Waterlinie’.”

Deze tentoonstelling vertelt met moderne visuele hulpmiddelen het spannende verhaal achter de Oud Hollandse Waterlinie van 1672.

Tickets

De toegangsprijs van de expositie is 2,50 euro of 4 euro voor een combinatieticket met de expositie ‘Back to the Sixties’ bij het Historisch Genootschap, ook op het terrein van De Zevensprong aan de Noordenseweg 23 in Nieuwkoop.