Beeld: Ter illustratie. © Pixabay

Erfgoed Leiden bouwt aan een digitaal archief over de gevolgen van het coronavirus. Om samen de geschiedenis vast te leggen, roept Erfgoed Leiden de hulp in van alle inwoners van Leiden en omstreken. Ook de hulp inwoners van de gemeente Nieuwkoop is hierbij nodig. Het cultuurhistorisch centrum voor gemeente Leiden en de regio zoekt verschillend materiaal over opmerkelijke en bijzondere momenten vanaf half maart 2020, wat aangeleverd kan worden via de website.

Volgens Erfgoed Leiden zullen de meeste mensen deze periode nog lang herinneren: “De sluiting van de terrassen langs de Nieuwe Rijn, de stille boulevard in Noordwijk, de lege schappen bij de Lisser supermarkt of de erehaag bij een begrafenis”. Met het archief wil het cultuurhistorisch centrum de coronaperiode vastleggen: “We willen deze periode vastleggen – hoe voelde het, klonk het, smaakte het?’, aldus Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken. 

Aanleveren
Erfgoed Leiden geeft zelf enkele voorbeelden van het aan te leveren materiaal: er kan gedacht worden aan foto’s van informatieborden, spreuken op straat of filmpjes van solidariteitsacties. “Het gaat om al het materiaal dat een beeld geeft van de invloed van het coronavirus op ons dagelijks leven”, aldus Erfgoed Leiden. Materiaal kan aangeleverd worden via deze speciale pagina op de website van Erfgoedleiden.nl. Vragen kunnen gestuurd worden naar corona@erfgoedleiden.nl. 

De Nieuwkoper
Erfgoed Leiden heeft ook De Nieuwkoper benaderd: al het nieuws rondom corona dat onze redactie bij heeft gehouden, zal gearchiveerd worden. Tot nu heeft ons nieuwsmedium 146 berichten geschreven die te maken hadden met coronavirus. Nieuwkoper-verslaggever Harrie Nap schreef een artikel over hoe onze redactie omgaat met de berichtgeving rondom corona.

ZIE OOK

Video: zo bedankt Nieuwkoop haar inwoners tijdens de coronacrisis

ZIE OOK

Politie Kaag & Braassem doet mee met Berenjacht