Einde aan volksfeest: Torens schudden niet meer

De versierde en verlichte boten varen de schemering van de Nieuwkoopse Plassen in. ©Leny van den Belt

De Torenschudders hadden het nog zo leuk bedacht. Nog één keer een Torenschuddersfeest met als daverende afsluiting een knalvuurwerk vanaf de Nieuwkoopse Plassen. Het zou de twintigste én laatste keer worden, omdat de organisatie wist dat er geen vergunning meer zou worden verleend.

Dat er geen vergunning meer verleend zou worden voor de volgende edities is vanwege de mogelijke schadelijke effecten van het vuurwerk op de flora en fauna op en om de Nieuwkoopse Plassen. Maar er speelt meer.

Hulpdiensten die jarenlang hun vrije avond graag opgaven om aanwezig te kunnen zijn op het Torenschuddersfeest en dit meteen zagen als een mooie oefening, krijgen daarvoor van hun leidinggevenden geen ruimte meer. “De eisen die gesteld worden aan het organiseren van een dergelijk evenement zijn inmiddels zo streng en buitenproportioneel, dat het ons bijna onmogelijk wordt gemaakt”, laat de organisatie weten. “Het draaiboek telt inmiddels vijftig pagina’s en moet elk jaar verder worden aangevuld. Hierdoor wordt het niet alleen onleesbaar, maar ook onwerkbaar. Nu is ons weer gevraagd een coronaparagraaf toe te voegen. Ook daarin is voorzien.”

Anderhalve meter

Maar vanwege coronabeperkende maatregelen wordt nu verlangd dat het terrein van Jachthaven Plaszicht wordt afgesloten voor bezoekers die vanaf de wal naar het vuurwerk willen kijken. De reden, de anderhalve meter afstand kan niet gegarandeerd worden.

ORGANISATIE:
“Onze financiën zijn niet toereikend”

“De gemeente, die zegt aan handen en voeten gebonden te zijn en niet anders te kunnen dan het advies van de Veiligheidsregio over te nemen, wil dat de Torenschudders zelf professionele hulpdiensten, verkeersregelaars en EHBO-ers inhuren. Daarvoor zijn onze financiën, ondanks sponsorbijdragen van bedrijfsleven en particulieren, niet toereikend.”

Daarom kan de organisatie maar tot één conclusie komen: “Helaas, het is niet anders, maar het lukt ons als vrijwilligers niet langer dit feest, waaraan zoveel mensen plezier beleven, te organiseren. Zaterdag 11 september is er geen Torenschuddersfeest.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?


Een reactie op “Einde aan volksfeest: Torens schudden niet meer”

  1. Het lijkt mij de hoogste tijd voor een protest tegen de verstikkende bureaucratie en woekerende regelzucht. Zou 11 september geen geschikte dag zijn om met alle boten die we kunnen vinden op de plas duidelijk en vooral erg luid te protesteren. Het recht om te protesteren is tenslotte verankerd in onze grondwet toch?

Comments are closed.