Burgemeester Robbert-Jan van Duijn feliciteert het echtpaar Dien en Anton van der Wilk-Kranenburg. ©Ruud Mooy

Jarenlang bezochten burgemeesters echtparen in hun gemeenten die hun gouden bruiloft (50 jaar) vierden. Vanwege de vergrijzing nam dit aantal bezoeken toe. Daarop werd besloten de formele felicitaties voor langjarige huwelijksverbanden te beperken tot zestig jaar en langer. In Nieuwkoop bezocht burgemeester Robbert-Jan van Duijn dit jaar meerdere diamanten jubilea, maar is nu ook al voor de tweede keer bij een echtpaar dat 65 jaar geleden in het huwelijk trad.

Maandag 13 december vierden Anton (88) en Dien (89) van der Wilk-Kranenburg hun briljanten huwelijk. Burgemeester Van Duijn bezocht hen in hun woning aan de Achterweg in Nieuwkoop met bloemen en felicitaties van het gemeentebestuur. Ook Koning Willem-Alexander en zijn Commissaris in Zuid-Holland hadden per brief gelukwensen gezonden waarmee het echtpaar verguld was. Een groot feest in familiekring moest, helaas, afgelast worden vanwege corona.

Beide echtelieden zijn geboren en getogen in Nieuwkoop. Zij hebben elkaar in 1949 op jonge leeftijd ontmoet bij gymnastiekvereniging OKK en kregen al snel verkering. Zij trouwden in 1956 en belijden het Nederlands Hervormd geloof.

Metaalbewerker

Anton heeft zich zijn hele werkzame leven ingezet als metaalbewerker bij de metaalwarenfabriek van de Gebroeders Bodegraven. Hij werd hier bedrijfsleider en ging op 58-jarige leeftijd met pensioen. Daarna heeft hij zich nooit verveeld: “Ik ben een verwoed tuinier en heb vele jaren een grote moestuin gehad. Bovendien hebben wij samen veel gefietst, vooral in Gelderland.”

Dien verrichtte huishoudelijk werk op locaties in Nieuwkoop, Nieuwveen en Bodegraven. Ook zij verveelt zich niet: “Ik vind het fijn te handwerken en te borduren.”

Gezin

Het echtpaar kreeg drie kinderen; twee jongens en een meisje. Inmiddels zijn er zeven kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. “Een groot deel van de kinderen woont in het Groene Hart, één gezin woont in Druten”, vertellen de twee. “We zien elkaar regelmatig.”

Bij de tijd

Dien en Anton zijn, gezien hun leeftijd, nog redelijk mobiel. Dien loopt goed, Anton wat moeilijker. “Ik moet eigenlijk een knieoperatie krijgen, maar de orthopeed vindt me te oud voor de operatie.” Hij toont zich hierover vrij laconiek. Hij heeft sinds enkele maanden geen autorijbewijs meer. Maar het duo is nog helemaal bij de tijd.

Burgemeester Van Duijn was het gemeentearchief ingedoken en had een mooie ingelijste kopie van de huwelijksakte, gedateerd 13 december 1956, meegenomen. Hij overhandigde de akte aan het briljanten echtpaar en nam alle tijd voor het bezoek. Dit werd door de jubilarissen zeer gewaardeerd.

Ook Dien en Anton hebben een antwoord op de vraag waardoor hun huwelijk zo lang stand houdt: “Geven en nemen.”