Nieuwkoop / Ter Aar, Dry needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich met name richt op behandeling van de pijnklachten en spierspanning. Het ondersteunt daarmee de fysiotherapie of manuele therapie behandeling.

Net als bij acupunctuur wordt bij dry needling gebruik gemaakt van zeer dunne naaldjes. Echter bij acupunctuur worden meestal meerdere naaldjes gebruikt die ook enige tijd in het lichaam blijven zitten en effect hebben op de energiebanen in het lichaam. Bij dry needling werkt dit anders.

Dry needling grijpt namelijk aan op myofasciale triggerpoints. Dit zijn pijnlijke verhardingen in de spier die, naast een lokale drukpijn, ook vaak een voor de patiënt herkenbare uitstralende pijn kunnen veroorzaken. Door met een dunne naald gericht in deze triggerpoints te prikken treedt een snelle pijnvermindering en ontspanning op in de spier. Het hele pijngebied wordt daardoor vaak ook beter toegankelijk voor manuele therapie en oefentherapie.

Het inbrengen van het dunne naaldje voelt u vrijwel niet. Als het triggerpoint wordt aangeprikt wordt kan de spier wel even aanspannen en een verkrampt gevoel geven hetgeen gepaard kan gaan met lokale pijn en soms ook met de uitstralende pijn. Kort daarna ontspant de spier zich meestal en trekt de pijn weg. Afhankelijk van de patiënt treden soms reacties op van het zenuwstelsel zoals zweten, een naar gevoel of vermoeidheid.

Dry needling is een onderdeel van de behandeling fysiotherapie of manuele therapie en er worden geen extra kosten voor in rekening gebracht. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hier dus onder.

Bij ProMove, bewegen & gezondheid (voorheen bekend als Bakker & De Vos) houden verschillende collega’s zich bezig met dry needling. Voor nadere informatie of behandeling stuur een mail naar info@bakkerendevos.nl , bel 0172-575261 / 0172-603195 of stuur een WhatsApp bericht naar 06-57821791.