De gemeenteraad van Nieuwkoop heeft besloten gebruik te maken van een nieuwe ronde van energiebesparingsvouchers. Deze tegoedbonnen komen voort uit de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen van het Rijk. Gemeente Nieuwkoop heeft als één van de weinige gemeentes in de omgeving gebruik gemaakt van deze regeling.

“Ik ben heel blij dat Nieuwkoop zo snel op deze mogelijkheid heeft ingespeeld”, aldus Natuurlijk Nieuwkoop wethouder Gerben van Duin. “Er komt ongeveer 150.000 euro beschikbaar voor kleine energiebesparende maatregelen, maar ook voor advies en begeleiding. Het zijn geen grote bedragen, maar het is wel een begin voor iets groters.”

De regeling van dit jaar voorziet in tegoedbonnen voor zowel huiseigenaren als huurders. Er zijn ruim 1.500 vouchers ter waarde van 70 euro beschikbaar die bij inwoners van gemeente Nieuwkoop op de mat vallen.

Meer tegoedbonnen

Op initiatief van Natuurlijk Nieuwkoop en D66 Nieuwkoop heeft de gemeenteraad besloten meer vouchers beschikbaar te stellen voor huurders, zodat meer energiebesparende maatregelen kunnen worden getroffen. Tijdens een vergelijkbare actie vorig jaar bleken weinig huurders er gebruik van te maken. De reden was waarschijnlijk de beperkte winkelmogelijkheden als gevolg van corona. Daardoor is er geld overgebleven.

Natuurlijk Nieuwkoop en D66 hebben in de laatste gemeenteraadsvergadering van 2021 voorgesteld om het beschikbare aantal bonnen speciaal voor de huurders bijna te verdriedubbelen. Berry Dors van Natuurlijk Nieuwkoop: “We hopen dat de huurders hierdoor toch het been wat bijtrekken. De bonnen kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld het aanschaffen van LED-lampen, isolatiemateriaal of een besparende douchekop. Geen grote dingen, maar ze helpen wel.”

Het voorstel tot uitbreiding van het aantal vouchers werd gesteund door het CDA en de fractie van SGP/ChristenUnie. Samen Beter Nieuwkoop en de VVD stemden tegen.