Dorpsboerderij Nieuwkoop zoekt zandbakken vanwege ophokplicht pluimvee

De Bielefelder dames op de Dorpsboerderij in betere tijden. ©Facebook Dorpsboerderij Nieuwkoop

Ook Dorpsboerderij Nieuwkoop moet zich houden aan de ophokplicht die dinsdag is ingevoerd vanwege de vaststelling van vogelgriep op een bedrijf in Zeewolde, Flevoland.

De Dorpsboerderij moet haar watervogels en pluimvee voorlopig in hokken houden. Op haar Facebookpagina schrijft de Dorpsboerderij “In verband met de ophokplicht zijn wij met spoed op zoek naar grote diepe zandbakschelpen van kunststof. Zo diep en zo groot mogelijk. Wij komen ze graag bij u halen.”

Ophokplicht

Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in noord Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland, stelde minister Carola Schouten dinsdag een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee. “Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen”, is te lezen op de website van de Rijksoverheid. “Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels, voor zover het hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels betreft, zijn verplicht die dieren af te schermen. Zo wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden.” (Bron: Rijksoverheid)


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?