Dorpsboerderij Nieuwkoop mocht zich zaterdagochtend 2 oktober verheugen op een groot aantal bezoekers die afgekomen waren op de viering van Dierendag.

Op de mooie ruime locatie op het Kennedyplein konden de vele ouders en hun jonge kinderen genieten van een grote variëteit van landbouwhuisdieren. Bovendien waren er ter gelegenheid van Dierendag extra activiteiten.

Idem & Dito
Idem en Dito.

De vrijwilligers Ingrid Maaijen en Olga Vos, vermomd als de roze varkens ‘Idem’ en ‘Dito’, gaven De Nieuwkoper tijdens een ronde over het ruime terrein uitleg over de dieren. “Wij hebben hier vooral oud-Hollandse rassen. Er zijn verschillende soorten herten, schapen, geiten, varkens, hoenders, ganzen, konijnen en watervogels. Bijzonder zijn de Nederlandse landgeiten, Baardkuifhoenders en Twentse landganzen, een uniek Nederlands ras.”

Idem en Dito toonden zich gemotiveerd en deskundig voor hun vrijwilligerstaak die zij twee dagen in de week uitvoeren.

Extra activiteiten voor de kinderen op deze speciale dag waren dieren borstelen en knuffelen, dieren voeren (wie een dierenknuffel bij zich had, mocht dit doen) met groente en fruit wat gesponsord was door de lokale middenstand, schminken en ponyrijden. Vooral voor ponyrijden was zeer veel belangstelling. Hier stond echt een file aan kinderen.

Organisatie

Beheerder Natascha Oosterhout vertelt graag over de dorpsboerderij: “Deze kinderboerderij is in 1989 opgericht. De Dierendagviering is, na lange sluiting en aanpassingen door corona, het eerste evenement. Enorm belangrijk voor alle vrijwilligers. Er zijn vijftien kinderen en zestien volwassenen die die als vrijwilliger allerlei taken uitvoeren, zoals schoonmaken, voederen en verzorgen van dieren. Ook ik doe als beheerder mijn werk onbetaald, evenals de nieuwe penningmeester Jolanda van Zuijlen. Op basis van een rooster doen op woensdag en zaterdag de kinderen hun taken in twee groepen, van 8 tot 10 jaar en van 10 tot 12 jaar.”

Een iets oudere jongere is vwo-leerling Menno Mars (17). Hij is al enkele jaren vrijwilliger. Hij kwam voor een schoolstage bij de boerderij ,maar is daarna ‘blijven hangen’. “Ik werk hier één keer per week en in de vakantie twee keer per week. Mijn favoriete dieren zijn eekhoorns en geiten, de laatsten vooral om hun eigenwijsheid.”

Geslaagd

Natascha Oosterhout is blij met ruim 250 bezoekers die de Dierendag heel gezellig maakten. “Het was een geslaagd festijn. Wij gaan in de toekomst zeker meer speciale evenementen organiseren, maar die moeten nog uitgewerkt worden. Ik ben positief over onze toekomst.”

Tot slot vertelt zij dat de gemeente bijdraagt in de kosten voor het schilderwerk van de buitenkant van de panden, de inzet van de dierenarts en het voer. Derhalve is de dorpsboerderij zeer gebaat bij donaties.

Foto’s zijn gemaakt door de medewerkers van Dorpsboerderij Nieuwkoop