Dit is Robbert-Jan van Duijn, voorgedragen als nieuwe burgemeester van Nieuwkoop

robbert-jan van duijn

Foto: Robbert-Jan van Duijn. © Robbertjanvanduijn.nl, meegestuurd door Gemeente Nieuwkoop

In de afgelopen raadsvergadering op dinsdag 17 december is Robbert-Jan van Duijn door de gemeenteraad van Nieuwkoop voorgedragen als nieuwe burgemeester van Nieuwkoop. Hij kwam als eerste kandidaat naar voren uit een groep van 26 sollicitanten. Wordt Van Duijn benoemd tot burgemeester, dan zal hij met zijn 32-jarige leeftijd de jongste burgemeester van Nederland worden.

Robbert-Jan van Duijn is op 28 juni 1987 geboren en is opgegroeid in Kudelstaart. In 2010 kwam Van Duijn voor het CDA in de gemeenteraad van Aalsmeer. In 2014 was hij bij de verkiezingen lijsttrekker en van 2014 tot 2016 factievoorzitter van het CDA in Aalsmeer. Terwijl hij wethouder was, studeerde Van Duijn theologie aan de VU en de PThU: in 2011 is hij afgestudeerd als theoloog.

Lees ook: Robbert-Jan van Duijn (32) voorgedragen als nieuwe burgemeester van Nieuwkoop

Op zijn persoonlijke website laat Van Duijn weten altijd te kiezen voor een samenleving, in plaats van de overheid of de markt: “Ik heb als raadslid en wethouder gemerkt dat veel politici snel kiezen voor makkelijke oplossingen. Verschuilen achter cijfers, regels en wetten. Ik probeer in mijn werk als wethouder altijd te werken in de geest van die cijfers, regels en wetten. Natuurlijk zijn ze belangrijk, maar uiteindelijk gaat het mij om de mensen achter die cijfers. Daarom kies ik niet voor de overheid of de markt, maar altijd voor de samenleving!”, aldus Van Duijn.

Op dit moment is Robbert Jan van Duijn wethouder en locoburgemeester in de gemeente Aalsmeer, wat tevens zijn woonplaats is. Als hij – naar verwachting – benoemd wordt tot burgemeester, zal hij Frans Buijserd overnemen. Doordat hij met 32 jaar de jongste burgemeester van Nederland zal worden, wordt hij de zogeheten ‘Rode Lataarndrager’, een benaming binnen het genootschap van burgemeesters voor hun jongste collega.

Gemeente Nieuwkoop laat weten dat Robbert-Jan van Duijn naar verwachting op 3 februari 2020 beëdigd zal worden en hij de ambtsketen omgehangen zal krijgen. De nieuwe burgemeester zal vervolgens door de Kroon benoemd worden door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.  “Het ligt in de lijn der verwachting dat zij de voordracht van de gemeenteraad zal volgen”, aldus de gemeente in een persbericht.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?